4 C
București
joi, 21 noiembrie 2024 - 18:30
No menu items!

Fosila prinsă în chilimbar dezvăluie o specie străveche de licurici din era dinozaurilor

spot_img

O descoperire remarcabilă a pus în lumină o specie de licurici necunoscută până acum, care a trăit alături de dinozauri în urmă cu 99 de milioane de ani și oferă noi perspective asupra originii insectelor bioluminiscente.

Conservat în chihlimbar antic, acest licurici, denumit Flammarionella hehaikuni, reprezintă doar a doua specie de licurici din era mezozoică identificată vreodată, ceea ce îl face o verigă vitală în înțelegerea istoriei evolutive a acestor gândaci strălucitori, conform CNN.

Descoperit inițial în 2016, acest specimen unic a fost descoperit într-un depozit de chihlimbar birmanez din nordul Myanmarului, o zonă renumită pentru conservarea florei și faunei antice în detalii rafinate. Cercetătorii au suspectat de mult timp că licuricii și-au dezvoltat strălucirea caracteristică în timpul erei mezozoice, dar, având în vedere structura mai moale a corpului gândacului, fosilele de licurici din această perioadă sunt extrem de rare. 

Foto fosila, CNN
Foto fosila, CNN

Studiul, publicat în revista Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, subliniază importanța evoluției a Flammarionella hehaikuni în familia licuricilor, cunoscută sub denumirea științifică de gândaci lampyroid. Oamenii de știință consideră că specia nou identificată oferă o legătură esențială cu evoluția timpurie a licuricilor, în special cu abilitățile lor bioluminiscente, care ar fi putut juca un rol semnificativ în supraviețuirea și comunicarea insectelor.

 

A.C.