6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 22:43
No menu items!

Forumul civic al românilor protestează împotriva enclavizării etnice

spot_img

Cererea  de demitere a prefectului judeţului Covasna, Codrin Munteanu, formulată de conducerea Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) este ”nefondată”, ”abuzivă” şi se află la ”limita ultrajului” consideră Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM)  care solicită guvernului să nu dea curs acesteia.

Conducerea Forumului că această cerere reprezintă, de fapt,  „o formă de presiune şi ameninţare asupra unui funcţionar public român care, conform atribuţiilor sale legale, asigură respectarea Constituţiei şi legilor ţării în mijlocul României, în judeţul Covasna”.

Semnatarii comunicatului spun că s-ar crea un precedent periculos dacă ar fi schimbat prefectul sau oricare alt funcţionar public, care prin aplicarea Constituţiei şi legilor ţării îi deranjează pe “militanţii pentru separatism etnic”. De asemenea, se solicită guvernului să nu permită enclavizarea etnică a celor trei judeţe sau încălcarea drepturilor românilor care trăiesc în aceste zone, păstrând, în acelaşi timp standardele europene în ceea ce priveşte tratamentul minorităţilor.

Forumul Civic al Românilor menţionează că drapelul secuiesc al aşa-zisului ”Ținut secuiesc” nu este un simbol istoric al maghiarimii din România şi cu atât mai puţin al celor câteva sute de secui declarați la recensămintele populaţiei din 2002 şi 2012. Istoria acestui drapel se întinde pe doar opt ani, după ce Consiliul Naţional Secuiesc l-a adoptat ca simbol al aceste organizaţii care, de altfel, nici nu este înregistrată  şi nuare nici baze legale în România.

În cursul zilei de marţi, CNS a dat publicităţii o petiţie adresată Guvernului României prin care solicita demiterea prefectului judeţului Codrin Munteanu pe motiv că a jignit comunitatea maghiară şi creează conflicte interetnice, respectiv pentru că a chemat în judecată Primăria Ozun pentru arborarea drapelul secuiesc pe sediul instituţiei. Liderii CNS s-au arătat indignaţi de faptul că prefectul a comparat drapelul secuiesc cu steagul unui club de fotbal sau al unui producător de autoturisme.

Consiliul Național Secuiesc (în maghiară, Székely Nemzeti Tanács) a fost fondat în toamna anului 2003, iar primul președinte a fost József Capó care șița dat demisia în toamna lui 2006. Actualul președinte a CNS este Balázs Izsák Rabin. Obiectivul Consiliului este obținerea autonomiei pentru Ținutul secuiesc, după modelul de organizare al ”scaunelor secuiești” care a fost în funcțiune începând cu anii 1200.

Consiliul Național Secuiesc este alcătuit din 156 membri și face parte din Consiliul Național Maghiar din Transilvania.