7.7 C
București
joi, 9 ianuarie 2025 - 1:35
No menu items!

Forum economic româno-portughez, organizat de Camera de Comerț a României

spot_img

La eveniment a participat și președintele Portugaliei

CCIR_Portugalia

Camera de Comerţ şi Industrie a României a găzduit, joi, la București, forumul de afaceri dintre România şi Portugalia. Printre participanţi a fost prezent şi preşedintele portughez Aníbal Cavaco Silva.

În cadrul forumului au mai luat cuvântul ministrul economiei din Portugalia, Antonio Pires de Lima, vicepreşedintele Agenţiei pentru Comerţ şi Investiţii – AICEP Portugal Global, Pedro Pessoa e Costa, secretarul de stat, de la Departamentul pentru Investiţii Străine şi Parteneriat Public Privat, Alexandru Năstase şi reprezentanţi ai mediului de afaceri românesc şi portughez.

Preşedintele CCIR, Mihai Daraban, a fost cel care a luat primul cuvântul, mulţumind preşedenţiei portugheze pentru acceptarea invitaţiei la forum şi pentru implicarea sa în afacerile dintre Portugalia şi România. Preşedintele Republicii Portugheze a deschis discuţia pe o notă caldă, înainte să treacă la tema forumului: „Înainte de toate, aş vrea să felicit CCIR şi AICEP pentru organizarea acestui forum. Cred cu tărie că acest forum reprezintă o oportunitate minunată pentru a schimba informaţii între România şi Portugalia. Am înţeles că sunt aproximativ 2.100 de cuvinte similare între limbile noastre, iar acest lucru creează sentimentul că ne putem înţelege fără ajutorul unei limbi intermediare. Faptul că există peste 100 de companii portugheze ce operează în România şi faptul că există complementarităţi importante în multe dintre domeniile economice, aş spune că o bază minunată pentru dezvoltarea afacerilor comune, pentru noi investiţii şi pentru creşterea fluxurilor comerciale există şi ar trebui explorată de către antreprenori. Ţările noastre sunt partenere în Uniunea Europeană, împart interese comune adânc înrădăcinate istoric. Atât România, cât şi Portugalia, au multe de câştigat din performanţele economice ale companiilor mici şi mijlocii”.

Cavaco Silva a continuat prin a menţiona câteva dintre firmele portugheze care activează în prezent pe teritoriul ţării noastre, după care a făcut o scurtă prezentare a situaţiei economico-financiare actuale din Portugalia şi a oportunităţilor de investiţii dintre cele două ţări.

După criza financiară internaţională ce a şocat Europa şi lumea întreagă, Portugalia a întreprins eforturi majore legate de ajustările macroeconomice şi financiare. Pe parcursul ultimilor patru ani, Portugalia a aplicat un program de reformă profundă, orientat spre îmbunătăţirea competitivităţii şi spre construirea unui mediu prietenos faţă de afaceri şi investiţii. Rezultatele vorbesc de la sine. Proiecţiile actuale pentru perioada 2015-2017 arată o recuperare treptată a activităţii economice. După o creştere a PIB-ului de aproximativ 1% în anul 2014, o creştere anuală de 1.7% este aşteptată in 2015 şi ar trebui să accelereze până la peste 2% în următorii ani. Deficitul bugetar este sub control, iar şomajul este în scădere. Investiţiile încep să îşi revină, iar bilanţul extern a crescut de la un deficit de aproximativ 10% din PIB în 2008, la un surplus de 2% în 2013. Portugalia este o economie deschisă, cu infrastructuri excelente şi influente, privilegiată de condiţiile naturale, şi având capital uman calificat. În prezent, economia este purtată de ramura largă de activităţi şi resurse industriale. Sectoarele mai tradiţionale, precum textile, haine, încălţăminte, vinuri şi ulei de măsline continuă, de asemenea, să menţină o poziţie puternică pe pieţele internaţionale. Procesele de modernizare permit accesul la o nouă clasă de „jucători” sofisticaţi din punct de vedere tehnologic în domeniile legate de modă, design, inovaţie şi administrarea lanţurilor de aprovizionare. Portugalia este recunoscută ca o destinaţie turistică premium, fiind în top 10 pe lista celor mai frumoase destinaţii din Europa, şi nu doar datorită vremii favorabile. Suntem o ţară prietenoasă şi sigură, cu o coastă lungă şi frumoasă, peisaje fascinante, secole de tradiţie şi vinuri excelente. Aceasta reprezintă, de asemenea, o oportunitate excelentă petru a investi şi a crea parteneriate în aceste domenii. După cum am mai spus, acest forum este un motiv excelent pentru a întări înţelegerea şi încrederea reciprocă dintre oamenii de afaceri din România şi din Portugalia, şi pentru a explora interesele şi oportunităţile comune. Aş vrea să încurajez companiile româneşti prezente astăzi să lucreze cu omologii protughezi, să înfiinţeze relaţii economice, în conformitate cu măreţia parteneriatului nostru economic

Aníbal Cavaco Silva
președintele Portugaliei

Mihai Daraban a numit Portugalia un „model şi o punte” pentru companiile româneşti. Comerţul total în 2014 a atins 472 de milioane de euro, iar companiile portugheze au investit peste 245 de milioane de euro în România. Există 529 de companii cu capital portughez în ţară.

Secretarul de stat Alexandru Năstase a evidenţiat faptul că întărirea relaţiilor economice dintre cele două ţări este la ordinea zilei, fapt dovedit şi de prezenţa președintelui portughez. „România a devenit o alegere de top pentru investitorii străini, lucru generat de scutirea de impozit pentru profitul străin şi de scăderea TVA-ului la 9% pentru produsele alimentare”, a spus Năstase. De asemenea, el a declarat că România ar putea beneficia de expertiza portugheză în turism şi a precizat câteva oportunităţi de investiţii în sectorul public, precum necesitatea construirii autostrăzilor.

Vicepreşedintele Agenţiei pentru Comerţ şi Investiţii AICEP Portugal Global, Pedro Pessoa e Costa, a continuat: „Comerţul bilateral a ajuns la 500 de milioane de euro, de 10 ori mai mare faţă de acum 15 ani […] Companiile care doresc să investească în afara graniţei sunt invitate călduros să o facă […] Creşterea turismului va ajuta la consolidarea relaţiilor bilaterale. Relaţiile economice ar putea şi ar trebui să continue.  Unele dintre cele mai bune companii portugheze sunt prezente astăzi la forum. Vă invit să profitaţi din plin de acest fapt”.

În ultima parte a întâlnirii au avut loc scurte prezentări ţinute de către oamenii de afaceri portughezi prezenţi.

Octavian Cătușanu