Urâţenia sistemului juridic din România, a Justiţiei române în general, se vede de la o poştă în forul tutelar numit CSM. Acest Consiliu Superior al Magistraturii, unde procurorii fac regula jocului de cele mai multe ori peste lege sau călcând-o în picioare cu nonşalanţă, scrie jurnalista Adina Anghelescu-Stancu, într-un editorial publicat pe site-ul Lumea Justiției.
„Constanţa cu care procurorii cesemisti dau în cap judecătorilor veritabili (vreo şase la număr din cei nouă) care fac opoziţie dictaturii procurorilor, atât cât mai pot, mă obligă la o singură concluzie: câtă vreme nu va există separarea carierelor, astfel încât procurorii să-şi vadă de-ale lor fără a mai avea statut de magistraţi, iar judecătorii de problemele instanţelor şi ale colegilor lor, sistemul nu se va însănătoşi”, scrie jurnalista.
Adina Anghelescu-Stancu dă exemplul Franței care, atunci când a constatat că CSM-ul său are probleme majore, a revizuit Constituţia astfel încât în CSM-ul francez să existe clar separate carierele procurorilor şi judecătorilor, dar în acelaşi timp, atât la secţia de procurori, cât şi la cea de judecători să existe un număr egal de reprezentanţi ai societăţii civile. Adică 5. Cinci la Secţia pentru judecători şi cinci la Secţia pentru procurori. „La noi, după ce că nu avem acest echilibru, judecătorii au ajuns să fie călcaţi în picioare de <<minoritatea>> procurorilor în plen. Şi ştiţi de ce? Motivul e simplu. Procurorii au făcut, în ultimii zece ani, zeci de demonstraţii de forţă, aruncând în aer cariere de magistraţi, pe când judecătorii nu au cum să deschidă dosare procurorilor. Pe asta funcţionează puterea discreţionară a DNA! Şi aşa va funcţiona până când nu ne vom trezi cu toţii şi nu vom spune <<Gata! Aşa nu se mai poate>>. Abia de la acel moment încolo am mai putea avea o şansă. Cu condiţia să nu murim dormind şi să fi trăit degeaba, fără a lăsa vreo amprentă în istorie sau în societate!”, mai arată jurnalista în editorialul de pe luju.ro.