1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:09
No menu items!

Forțată de pandemie, Marea Britanie face o nouă strategie pentru bolnavii de cancer

spot_img

Anglia a inițiat un proiect de monitorizare a cancerului și coronavirusului (UKCCMP) care își propune să colecteze, să analizeze și să difuzeze în timp real date de la centrele de cancer din Marea Britanie despre rata de infecție cu SARS-CoV-2 la pacienții cu cancer, precum și rezultatele acestora din punct de vedere al evoluției bolii COVID-19. Această abordare va permite oncologilor să obțină informații cruciale pentru procesul decizional, se arată în prezentarea proiectului.

Aproximativ 2,5 milioane de britanici trăiesc sau au un istoric de cancer, în timp ce alte 10.000 de persoane sunt diagnosticate cu neoplasm în fiecare zi. O parte importantă dintre acești pacienți necesită, sau se află deja, în proceduri de recuperare după intervenții chirurgicale sau tratamente complexe. 

Pacienții cu cancer au un potențial mai ridicat de infecție cu SARS-CoV-2 și de sechele mai grave cauzate de funcționarea precară a sistemului imunitar, tocmai din cauza cancerului, a tratamentului sau a amândorura. 

Wenhua Liang și echipa sa au raportat identificarea a 18 pacienți cu cancer într-o eșantion de 1.590 de pacienți cu COVID-19 în China, indicând o incidență crescută de COVID-19 la pacienții cu cancer în comparație cu populația chineză generală (1 · 13% față de 0 · 29%). Această observație a fost sugerată și de Yu și echipa sa care au investigat infecția SARS-CoV-2 la pacienții cu cancer la un spital de îngrijire terțiară din Wuhan. Incidența COVID-19 la pacienții cu cancer (12 [0 · 79%] din 1524 pacienți) a fost mai mare decât în ​​populația generală Wuhan (0 · 37%).
 
Pacienții cu tipuri specifice de cancer ar putea avea un risc crescut de COVID-19, ambele raporturi evidențizând proporția mare de pacienți cu cancer pulmonar cu diagnostice confirmate de COVID-19 (cinci din 18 pacienți din Liang și alții, 6 și șapte din 12 în Yu și alții).
 
Tratamentele specifice pentru cancer ar putea contribui în mod diferit la riscul de COVID-19. Infecția severă cu SARS-CoV-2 este asociată cu furtuna de citokine și concentrații crescute de proteine ​​C-reactive și pneumonită IL-6, evenimente adverse severe, care sunt, de asemenea, asociate cu terapia cu inhibitor al punctului de control imunologic.
 
În consecință, pacienții cu imunoterapie ar putea fi în creștere risc de COVID-19. Mai mult, tratamentele citostatice utilizate pentru cancere hematologice diminuează populațiile de limfocite, ceea ce face ca pacienții să fie mai susceptibili la infecție. În schimb, multe tratamente împotriva cancerului pentru tumorile solide au un efect redus asupra populațiilor de limfocite sau a răspunsurilor inflamatorii. Prin urmare, infecția cu SARS-CoV-2 este foarte puțin probabil să afecteze în egală măsură toți pacienții cu cancer.
 
Societatea Europeană de Oncologie Medicală a publicat linii directoare cu privire la modul de atenuare a efectului COVID-19 asupra pacienților cu cancer, prin prioritizarea tratamentului cancerului la pacienții preconizați să obțină un beneficiu absolut substanțial de supraviețuire, reducerea vizitelor la spital și trecerea regimului medicație, de la intravenoasă, la orală.
 
Cu toate acestea, aceste orientări adoptă o abordare largă pentru o populație foarte eterogenă. Politicile, inclusiv izolarea de sine și distanțarea socială, sunt recunoscute ca fiind necesare pentru a suprima răspândirea virală, atât în ​​rândul populațiilor generale, cât și al celor cu risc, reducând astfel presiunea asupra resurselor de îngrijire a sănătății deja întinse.
Cu toate acestea, realocarea substanțială a resurselor în afara serviciilor de îngrijire a cancerului ar putea avea implicații neintenționate legate de cancer, inclusiv morbiditate și mortalitate crescută. Prin urmare, este necesară colectarea, analiza și difuzarea în timp real a datelor de la centrele noastre de cancer despre ratele de infecție SARS-CoV-2 la pacienții cu cancer și rezultatele bolii acestora.
 
UKCCMP, lansat pe 18 martie 2020 și care vizează implicarea a peste 90% din centrele de cancer din Marea Britanie, va atinge acest obiectiv. În fiecare centru britanic pentru cancer a fost creat un grup local de raportare la situații de urgență pentru a asigura actualizarea continuă a sistemului de diseminare a datelor din UKCCMP. Proiectul va colecta date despre pacienții cu cancer care sunt pozitivi pentru infecția cu SARS-CoV-2, inclusiv tipul și stadiul tumorii, vârsta pacientului, tratamentul cancerului prezent și rezultatele clinice, cu scopul de a permite oncologilor să obțină informații cruciale pentru a informa decizia ceea ce face.