2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 5:09
No menu items!

Fondul Proprietatea dă în judecată ASF pentru avizarea unor onorarii suplimentare către Franklin Templeton

spot_img

Fondul Proprietatea dă în judecată ASF pentru avizarea unor onorarii suplimentare către Franklin Templeton

Fondul Proprietatea (FP) a acționat în instanță, în 27 mai, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a obține avizarea unui document care stipulează acordarea unor onorarii suplimentare administratorului Fondului, respectiv Franklin Templeton, se arată într-o informare transmisă Bursei de Valori București.

”În data de 27 mai, Fondul a demarat o acțiune în justiție împotriva ASF, în calitate de succesor al CNVM, în vederea obținerii avizării Actului Adițional nr. 2 la Contractul de Administrare a Investițiilor. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel București sub nr. 3819/2/2013”, se arată în informarea transmisă BVB.

Actul adițional la care se face referire a fost propus de un acționar semnificativ al Fondului și aprobat de către acționarii Fondului cu o majoritate confortabilă în 4 aprilie 2012. Documentul se referă la acordarea unor onorarii suplimentare administratorului Fondului pentru orice distribuiri speciale primite de către acționarii Fondului.

”Argumentele juridice ridică o întrebare fundamentală pentru Fond și acționarii săi, respectiv în ce temei poate Autoritatea de Supraveghere, în mod legitim, să refuze avizarea hotărârilor acționarilor Fondului și astfel să le blocheze”, se mai precizează în informare.

În luna ianuarie 2013, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a decis să nu avizeze modificările aduse contractului de administrare prin decizia AGA din aprilie 2012.

Fondul a formulat plângere prealabilă împotriva acestei decizii, înregistrată la CNVM în data de 21 februarie 2013, prezentând argumente clare de ce argumentaţia CNVM care a stat la baza neavizării hotărârii nu este fundamentată din punct de vedere juridic, potrivit FP, însă plângerea a fost respinsă.

Introducerea acţiunii împotriva ASF a reprezentat o formalitate juridică necesară, în calitatea sa de succesor al CNVM, dar „Administratorul Fondului speră în mod sincer să construiască un dialog cu noua ASF care va ajunge la o soluţie favorabilă în această problemă, fără a mai fi necesară intervenţia instanţei”, arată reprezentanţii FP.

FT precizează că demararea acestei acţiuni la acest moment a fost necesară pentru a evita riscul prescrierii dreptului la acţiune al Fondului, în cazul în care o astfel de soluţie nu poate fi găsită.

CNVM a comunicat decizia sa, din ianuarie 2013, spunând că onorariile nu au fost stabilite în conformitate cu Regulamentul de organizare a licitaţiei internaţionale pentru numirea societăţii de administrare a Fondului.

În plus, acordarea de distribuţii suplimentare sub formă de dividende speciale nu respectă obiectivele propuse de administratorul FP în cursul licitaţiei internaţionale pentru numirea societăţii de administrare a Fondului, mai arăta deciza CNVM.

Cosmina Croitoru