Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Galda de Jos, unde au fost depistaţi cu noul coronavirus 132 de beneficiari şi angajaţi, va fi carantinat, potrivit unei decizii adoptate, sâmbătă seara, în cadrul unei şedinţe extraordinare, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Alba, transmite Agepres.
Astfel, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) va dispune „de îndată” măsura carantinării CRRN Galda de Jos, va desfăşura anchetele epidemiologice şi va monitoriza „permanent” situaţia epidemiologică, până la închiderea focarului de SARS-COV-2.
Pentru gestionarea situaţiei de risc epidemiologic înregistrat la nivelul Centrului din Galda de Jos, începând de duminică, purtarea măştii de protecţie facială este obligatorie în spaţiile deschise de pe domeniul public, pe o rază de 500 m în jurul instituţiei. Poliţia şi Jandarmeria vor intensifica activităţile de verificare a respectării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus la nivelul localităţii Galda de Jos.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) „va dispune de îndată măsuri pentru întocmirea unor scenarii de risc, pentru toate Centrele de îngrijire aflate în administrare, având la bază numărul de îmbolnăviri cu SARS-COV-2 şi gravitatea acestora”.
Până la închiderea focarului, DGASPC va asigura personalul medical necesar gestionării situaţiei de risc epidemiologic la nivelul CRRN Galda de Jos. Pacienţii asimptomatici şi cei care manifestă forme uşoare ale îmbolnăvirii vor fi supravegheaţi şi vor beneficia de asistenţă medicală specifică în cadrul Centrului, iar cei care dezvoltă forme medii de îmbolnăvire vor fi transferaţi la Spitalul Municipal Aiud, Secţia Psihiatrie, unde vor beneficia de tratamentul specific. Pacienţii care dezvoltă forme grave de îmbolnăvire vor fi transferaţi la Secţia ATI din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă.
CJSU a mai dispus ca la Spitalul Municipal Aiud să fie operaţionalizate la nivelul Secţiei Psihiatrie 30 de paturi pentru tratarea bolnavilor psihiatrici infectaţi cu SARS-COV-2, precum şi 2 paturi specifice ATI.
Potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă seara de DGASPC, bilanţul infectărilor la centrul rezidenţial din Galda de Jos se ridică la un număr de 103 beneficiari şi 29 de angajaţi, din 180 de persoane adulte cu dizabilităţi, respectiv 170 de salariaţi.
Sursa citată susţine că s-au dispus o serie de măsuri începând cu luna martie în toate centrele rezidenţiale pentru persoane adulte cu dizabilităţi din structura instituţiei, conform planurilor de măsuri de continuitate a activităţii, avizate de DSP.
„În urma situaţiei de la centrul din Galda de Jos, DGASPC a decis delegarea unui număr de 3 medici, care, împreună cu medicul centrului şi asistentele medicale, să asigure monitorizarea permanentă a stării de sănătate a beneficiarilor. Ţinând cont de patologia persoanelor ocrotite în cadrul acestuia, personalul de specialitate este în legătură permanentă cu un medic infecţionist şi medicul de familie, în vederea stabilirii schemei de tratament adaptată fiecărui beneficiar, conform simptomelor”, se mai precizează în comunicat.
Focarul de la Galda de Jos este cel mai mare înregistrat în Alba de la începutul pandemiei.
În total, în judeţul Alba, au fost 2.505 persoane testate pozitiv, din care 1.427 s-au vindecat, iar 81 au decedat.
Numărul cazurilor active era sâmbătă de 997.