3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 2:18
No menu items!

FMI şi Zona euro încearcă să ajungă la un acord pentru reducerea datoriei Greciei

spot_img

datoria greciei

Zona euro, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Centrală Europeană (BCE) intenționează să ajungă luni la un acord în vederea reducerii datoriei Greciei, un pas indispensabil pentru obținerea unei noi tranșe de sprijin finaciar necesar pentru autorităţile de la Atena.

Miniştrii de finanţe din zona euro s-au reunit luni la prânz, la Bruxelles, pentru a treia oară în ultimele două săptămâni, în prezenţa directorului general al FMI, Christine Lagarde, şi a preşedintelui BCE, Mario Draghi.

“Grecia a făcut ceea ce trebuia să facă, acum este rândul Eurogrupului şi al FMI să-şi facă datoria”, a declarat luni comisarul european pentru afaceri economice şi euro, Olli Rehn, adăugând că “este esenţial să putem lua o decizie în această zi cu privire la vărsarea unei tranşe de minim 31,2 miliarde de euro pentru Atena”.

Printre altele, zona euro şi FMI au păreri diferite privind mijloacele de reducere a datoriei Greciei care în 2014 ar urma să atingă 190% din PIB, un nivel considerat nesustenabil.

FMI pledează pentru ştergerea unei părţi din datoria Greciei faţă de creditorii privaţi, pe baza modelului acceptat de bănci la începutul lui 2012, însă acest aspect este respins de mai multe țări, printre care și Germania.

În vederea reducerii datoriei Greciei, (fără a se apela la ștergere) membrii Eurogrupului (miniştrii de finanţe din zona euro) agrează un set de măsuri, printre care reducerea dobânzii pentru creditele bilaterale acordate deja Greciei,chiar dacă nu se cunoaște încă noua dobândă. Totodată, miniştrii de finanţe din zona euro au hotărât să returneze Atenei o parte din câştigurile realizate de Băncile centrale naţionale şi BCE de pe urma obligaţiunilor greceşti pe care le deţin.

Rămâne de văzut dacă FMI va fi de acord cu aceste măsuri, care pentru moment nu permit reducerea datoriei Greciei la 120% din PIB în 2020.