0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 8:11
No menu items!

FMI vrea să-i scoată pe români din inerție

spot_img

Şeful delegaţiei FMI, Erik de Vrijer, a afirmat miercuri, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu, că principala provocare pentru România este aceea de a trece de la austeritate şi stabilitate macroeconomică spre creştere economică şi creare de locuri de muncă.

A fost o vizită tehnică, prospectivă, adevărata evaluare urmând să fie făcută anul viitor.

”Principala provocare acum este să ne îndreptăm de la austeritate şi stabilitate macroeconomică spre creştere şi crearea de locuri de muncă. Este aproape o lege a fizicii că dacă nu faci nimic, nimic nu se va întâmpla”, a spus Erik de Vrijer.

El a subliniat că pentru România este o perioadă importantă pentru a începe să se gândească la modul cum să facă din programul cu FMI unul de succes şi mai ales cum să transforme economia ţării în una de succes şi cum să se ajungă la creştere economică.

Preşedintele Traian Băsescu a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Delegația Fondului Monetar Internaţional condusă de Erik de Vrijer se află la Bucureşti de săptămâna trecută pentru a discuta cu autorităţile române despre recentele evoluţii economice, politica fiscală şi monetară şi progresele făcute în reformele structurale, vizita urmând să se încheie pe 14 noiembrie.

Consiliul de conducere FMI a aprobat, la sfârşitul lunii septembrie, cea de-a şasea revizuire a acordului preventiv cu România, în urma căreia a disponibilizat o nouă tranşă, în valoare de 430 milioane DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro (663,1 milioane dolari).

În urma disponibilizării noii tranşe din acordul de supraveghere preventivă încheiat cu FMI, resursele la dispoziţia României se ridică la 2,64 miliarde DST (3,2 miliarde euro sau 4,1 miliarde dolari). Valoarea totală a acordului este de 3,6 miliarde de euro.

Acordul dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la Fond.

În luna mai 2009, România a mai încheiat un acord stand-by cu FMI de 17,1 miliarde de euro, săptămâna trecută, a doua rată, de 655 de milioane de euro. Următoarea zi de plată a unei noi rate către FMI va fi în decembrie, când vom consemna şi totalul banilor rambursaţi în 2012, adică 1,9 miliarde de euro. Împrumutul făcut în 2009 trebuie plătit până în 2015.