5.3 C
București
joi, 21 noiembrie 2024 - 14:52
No menu items!

FMI reduce previziunile privind creșterea economică globală. Care sunt riscurile

spot_img

Fondul Monetar Internațional (FMI) a redus prognoza de creștere globală pentru anul viitor și a avertizat cu privire la accelerarea riscurilor – de la războaie la protecționism comercial. PIB-ul global va crește cu 3,2%, cu 0,1 puncte procentuale mai lent decât o estimare din iulie, a afirmat FMI într-o actualizare a World Economic Outlook, publicată marți și citată de Bloomberg.

Proiecția pentru acest an a rămas neschimbată la 3,2%. Inflația va încetini la 4,3% anul viitor, de la 5,8% în 2024.

FMI avertizează de câțiva ani că este probabil ca economia mondială să rămână într-un ritm lent de creștere pe termen mediu – insuficient pentru a asigura resursele de care au nevoie statele nedezvoltate în combaterea sărăciei și a schimbărilor climatice.

”Riscurile se acumulează în direcția negativă și există o incertitudine crescândă în economia mondială”, a declarat economistul-șef Pierre-Olivier Gourinchas.

„Există un risc geopolitic, cu potențial de escaladare a conflictelor regionale. Există o creștere a protecționismului, a politicilor protecționiste, a perturbărilor în comerț care ar putea afecta, de asemenea, activitatea globală”, a mai afirmat acesta.

O analiză Bloomberg Economics de la începutul acestui an a constatat că promisiunea lui Donald Trump de a impune tarife de 60 % la importurile din China și taxe de 10 % la cele din restul lumii ar stimula probabil inflația și ar face presiuni asupra Rezervei Federale pentru a crește ratele dobânzilor.

Săptămâna trecută, FMI a semnalat îngrijorarea cu privire la datoria publică mondială, care se preconizează că va ajunge la 100 de trilioane de dolari, sau 93% din produsul intern brut mondial, până la sfârșitul acestui an. Creșterea este determinată de SUA și China.

Fondul îndeamnă guvernele să ia decizii dure pentru a stabiliza împrumuturile.

Riscurile pe datoriile publice sunt mari, având în vedere apetitul politic scăzut de a reduce cheltuielile, pe fondul presiunilor de a finanța tranziția energetică, de a compensa îmbătrânirea populației și de a consolida apărarea.

În ceea ce privește perspectivele pentru anul viitor, previziunile FMI pentru zona euro au fost reduse la 1,2%, cu 0,3 pp mai puțin decât în iulie, din cauza slăbiciunii persistente a industriei prelucrătoare din Germania și Italia.

Perspectiva de creștere a Chinei pentru acest an a fost redusă la 4,8%, de la 5% anterior, din cauza slăbiciunii sectorului imobiliar și a încrederii scăzute a consumatorilor, prognoza pentru 2025 fiind menținută la 4,5%.

Fondul și-a majorat estimarea pentru SUA în acest an la 2,8% și la 2,2% anul viitor, pe baza unui consum mai puternic.

FMI a lăudat băncile centrale pentru încetinirea inflației fără a arunca economiile în recesiune, ceea ce Gourinchas a numit „o realizare majoră”.

Cu toate acestea, lumea se confruntă cu riscurile ca politica monetară să afecteze creșterea mai mult decât era prevăzut, cu agravarea presiunilor asupra datoriilor suverane în economiile emergente și în curs de dezvoltare și cu noi creșteri ale prețurilor la alimente și energie din cauza șocurilor climatice, a războaielor și a tensiunilor geopolitice, a mai transmis FMI.

T. S.