1.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 0:28
No menu items!

FMI avertizează: Inteligența artificială va afecta majoritatea locurilor de muncă din țările dezvoltate

spot_img

Inteligența artificială va afecta 60% din locurile de muncă din economiile avansate, a avertizat directorul general al Fondumui Monetar Internațional, FMI, Kristalina Georgieva. Dezvoltarea inteligenței artificiale poate da naștere la „îngrijorări”, dar poate oferi, de asemenea, o „oportunitate extraordinară”, potrivit Kristalinei Georgieva, care s-a exprimat după publicarea unui raport al FMI înainte de Forumul de la Davos.

Dezvoltarea inteligenței artificiale (IA) va avea consecințe asupra a 60% din locurile de muncă din economiile avansate, a subliniat directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, într-un interviu acordat Agenției France-Presse, exprimându-și totodată îngrijorarea cu privire la riscul ca țările cele mai sărace să fie lăsate în urmă.

„La nivel mondial, 40% din locurile de muncă vor fi afectate. Și cu cât ai un loc de muncă mai calificat, cu atât mai mult va fi cazul. Așadar, pentru economiile avansate, dar și pentru unele țări emergente, 60% din locurile de muncă vor fi afectate”, a declarat Kristalina Georgieva, adăugând că efectele menționate nu sunt neapărat negative. Ar putea însemna, de asemenea, „o creștere a veniturilor”.

Datele provin dintr-un raport publicat de FMI înainte de reuniunile Forumului Economic Mondial de la Davos, care au început luni în stațiunea alpină elvețiană. Potrivit raportului, inteligența artificială ar putea accelera inegalitatea salarială, cu un efect negativ în special asupra clasei de mijloc, în timp ce angajații care au deja venituri mari și-ar putea vedea salariile „crescând mai mult decât proporțional” cu creșterile de productivitate pe care IA le-ar permite să le realizeze.

Potrivit raportului, Singapore, Statele Unite și Canada sunt țările care s-au pregătit cel mai bine până acum pentru integrarea inteligenței artificiale, dar, după cum subliniază directorul general al Fondului, „trebuie să ne concentrăm asupra țărilor cu venituri mai mici”.

„Trebuie să ne mișcăm rapid, permițându-le să profite de oportunitățile oferite de inteligența artificială. Adevărata problemă va fi să lăsăm deoparte temerile legate de IA și să ne concentrăm asupra modului în care putem obține cele mai bune rezultate pentru toată lumea”, a insistat șefa FMI.

Mai ales că ritmul de creștere globală încetinește, „avem nevoie cu disperare” de elemente capabile să relanseze productivitatea. „Inteligența artificială poate genera teamă dar poate fi și o oportunitate uriașă pentru toată lumea”, a conchis Kristalina Georgieva.

D.Constantin