7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 15:34
No menu items!

FMI a publicat ultima scrisoare de intenție a României. Ce conține documentul!

spot_img

board fmi

Fondul Monetar Internațional (FMI) a publicat scrisoarea de intenție cu România, aferentă celui mai recent acord de tip preventiv, pe doi ani, cu o valoare de aproape 2 miliarde de euro. Documentul arată că actualul program cu finanțatorii externi se concentrază pe un set de politici care vizează domeniul fiscal, cel monetar și sectorul financiar. De asemena, autoritățile și-au asumat o serie de reforme structurale.

Programul va fi monitorizat, inițial, prin evaluări trimestriale. ”Pentru a plasa autoritățile române pe drumul de ieșire din programele cu FMI, sunt planificate trei evaluări trimestriale, urmate de două evaluări semi-anuale, atunci când creditul Fondului va fi scăzut confortabil sub 300% din cota României. Evaluările semi-anuale vor fi combinate cu criterii de performanță trimestriale, iar misiunile trimestriale vor facilita implementarea programului economic de către autoritățile române”, arată FMI.

Pentru primul an au fost stabilite criterii de performanță cantitativă și ținte indicative, dar și ținte fixate pentru primele două evaluări. Suplimentar, au fost convenite criterii structurale și cinci acțiuni prioritare pentru aprobarea programului. Ele sunt legate de: crearea soluțiilor instituționale pentru controlul arieratelor guvernamentale, încurajarea investițiilor și absorbția fondurilor europene, întărirea finanțării sistemului de sănătate, încurajarea implicării sectorului privat în sectorul energetic și creșterea eficienței sectorului energetic.

Concret, până la finalul lunii septembrie a acestui an, Guvernul trebuia să înceapă publicarea rapoartelor lunare privind arieratele, precum și măsurile corective – luate de autoritățile centrale și locale – per unitate. Tot până la finalul lunii septembrie, trebuia pregătit pachetul minimal de servicii medicale.

Apoi, până la mijlocul lunii octombrie, Guvernul trebuie să pregătească proiecția financiară pe termen mediu, care să identifice implicațiile fiscale ale proiectelor finanțate din fonduri europene, inclusiv nevoile de co-finanțare, corecțiile financiare, precum și cheltuielile neeligibile.

Tot până la mijlocul acestei luni trebuie aprobată, prin memorandum, o listă cu proiectele prioritare semnificative, bazate pe criterii de prioritizare, în marja pregătirilor pentru bugetul pe 2014.

Până la mijlocul lunii noiembrie, trebuie lansată pe bursă o ofertă publică inițială pentru 15% din acțiunile Romgaz, iar până la finalul aceleiași luni trebuie numit un management privat la Hidroelectrica, în concordanță cu prevederile Ordonanței 109/2011.

Până la finalul lunii decembrie trebuie aprobată legislația obligațiunilor reglementate (cu suport credite ipotecare sau finanțări către autorități publice). Apoi, până la finalul lunii mai a anului viitor, trebuie lansată o ofertă publică inițială pentru pachetul majoritar al statului la Electrica, după majorarea de capital planificată.

De asemenea, până la finalul lunii iunie 2014, trebuie pus în funcțiune integrală sistemul de control al angajamentelor, susținut de modificările legale și procedurale necesare și acoperirea cheltuileilor Ministerului Finanțelor Publice.

Tot până la finalul lunii iunie, trebuie lansată oferta publică inițială (IPO) pentru 15% din acțiunile statului la complexul energetic Oltenia, înaintea majorării de capital planificate. Același termen îl are și lansarea unui IPO pentru 10% din acțiunile statului la Hidroelectrica, după majorarea de capital planificată.

De asemenea, to până la finalul lunii iunie, trebuie lansat sistemul de raportare fiscală consolidată pentru întregul sistem public.

Până la finalul lunii decembrie 2014, trebuie rezolvate eventualele discrepanțe între Codul Fiscal și sistemul de raportare IFRS. Nu în ultimul rând, până la finalul lunii iunie 2015, guvernanți trebuie să pregătească și să publice bugetele general consolidate calculate pe criterii ESA95 și să le armonizeze cu cele calculate pe criterii cash.

Consiliul Director al FMI a avizat, la sfârşitul lunii iunie, cu trei derogări, ultimele evaluări ale acordului cu România. Acordul anterior al României cu FMI şi UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autorităţile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri, după o înţelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnată în 2009 şi încheiată în 2011.

Acesta a fost parafat în primăvara anului 2011, în continuarea acordului început în 2009, şi trebuia să fie finalizat în martie 2013. Board-ul FMI a aprobat în martie cererea autorităţilor române de extindere cu trei luni a acordului, pânã la sfârştul lunii iunie, astfel încât Guvernul să aibă timp să reducă arieratele şi să adopte măsuri de îmbunãtţire a managementului companiilor de stat.

Cosmina Croitoru