2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 9:45
No menu items!

Flota rusă, antrenată să lovească obiective strategice din Europa, inclusiv din România

spot_img

Rusia și-a antrenat flota militară pentru a lovi cu rachete cu focoase nucleare locații din adâncul Europei, într-un potențial conflict cu NATO, potrivit unor dosare consultate de Financial Times. Pe harta publicaţiei apar trei ţinte din România pe care ruşii le-ar lua în vizor – Portul Constanţa, Podul Giurgiu-Ruse şi baza de la Deveselu.

Hărţi cu ţintele Rusiei, care includ zone de pe coasta de vest a Franţei sau din Regatul Unit, au fost prezentate pentru militari din ţări aliate şi sunt de dinaintea declanşării invaziei ruseşti din Ucraina.

Conform informaţiilor FT, Rusia ia în calcul un conflict masiv cu Occidentul şi ţintirea zonelor din afara frontierei apropiate a NATO, plănuind o serie de lovituri copleşitoare de-a lungul vestului Europei.

Documentele, redactate între 2008 şi 2014, includ o listă de ţinte pentru rachete cu încărcătura nucleară (fiind vorba de rachete nucleare tactice) sau convenţională. Ofiţerii ruşi ar favoriza scenariul în care rachetele nucleare sunt folosite la începutul conflictului.

Documentele indică şi că Rusia încă are capacitatea de a pune rachete nucleare pe vase de suprafaţă, o capacitate despre care experţii spun că reprezintă un pericol uriaş de escaladare.

Documentul mai detaliază „manevrabilitatea crescută” care ar permite „lovituri rapide şi preventive” şi „bombardamente masive cu rachete din direcţii multiple”. În plus, ruşii mai detaliază că armele nucleare, vor fi folosite „ca regulă, în combinaţie cu alte modalităţi de distrugere în masă” pentru a atinge obiectivele regimului de la Kremlin.

Analiştii care au văzut documentele spun că informaţiile de acolo sunt consistente cu felul în care NATO a evaluat până acum ameninţarea rachetelor cu rază lungă ale marinei ruse şi viteza cu care se crede că Rusia ar recurge la arma atomică.

Portul Constanța și Podul Giurgiu-Ruse, printre ținte

Hărţile, care au fost realizate mai degrabă pentru scopuri de prezentare, nu pentru folosire operaţională, ilustrează 32 de ţinte NATO în Europa pentru marina rusă.

Ţintele includ numeroase baze din Germania, Norvegia, o bază de pe coasta de vest a Franţei, o bază din Estonia, ţinte din Regatul Unit. În zona estică a NATO, ruşii iau în calcul atacare ţintelor din România – Portul Constanţa, Podul Giurgiu-Ruse şi baza de la Deveselu, dar şi ţinte din Bulgaria şi Turcia. În Asia, mai multe importante baze din Coreea de Sud şi Japonia sunt luate în calcul ca posibile ţinte de ruşi.

William Alberque, fost oficial NATO, angajat acum la Stimson Center, spune că numărul de ţinte de pe hărţile FT sunt doar o mică porţiune din „sute, dacă nu chiar mii de ţinte din toată Europa, inclusiv ţinte militară şi de infrastructură critică”.

Capacitatea Rusiei de a lovi în Europa înseamnă că toate aceste ţinte sunt la risc de a fi lovite în momentul în care ar avea loc primele ciocniri între forţele NATO şi ruşi în ţările de graniţă ale alianţei, spun analişti şi foşti oficiali.

„Conceptul lor de război este acela de război total”, spune Jeffrez Lewis, profesor la Middlebury Institute of Internațional Studies, din Monterez, specializat în controlul armamentului.

„Ei consideră că armele nucleare tactice sunt instrumente prin care se pot câştiga războaie şi vor vrea să le folosească rapid după declanşarea ostilităţilor”, adaugă el.

Armele nucleare tactice, care pot fi lansate de la sol, dar şi de pe mare sau din avion, au o rază mai scurtă şi sunt mai puţin distructive decât armele nucleare „strategice”. Armele nucleare tactice ar putea fi folosite pentru victorii rapide pe câmpul de luptă sau pentru a îngreuna mişcarea adversarului.

                                                                                                            Adina Bucur