Ministrul de Finanțe Florin Cîțu a afirmat că nu ia în calcul deocamdată posibilitatea unui împrumut la Fondul Monetar Internațional, în contextul creșterii cheltuielilor statului și al crizei economice declanșate de pandemia Covid-19.
Agenția Reuters relatează că au crescut costurile de finanțare ale statului prin intermediul obligațiunilor, iar guvernul încearcă să limiteze deficitul bugetar. Florin Cîțu spune că deficitul ar putea depăși 5% din PIB în 2020. Întrebat dacă România va apela la un împrumut de la FMI, la fel ca în timpul crizei din 2008-2010, Cîțu a spus: ”Nu iau asta în calcul în acest moment”.
Analiștii Băncii Raiffeisen au afirmat că, deși riscurile de refinanțare ale României sunt în creștere, vânzările de obligațiuni merg bine, după ce BNR a transmis că va cumpăra obigațiuni de pe piețele secundare.
România a încheiat, în 2009, un acord de finanțare de 20 de miliarde de euro cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană. În 2010, Guvernul a impus măsuri bugetare și fiscale dure, printre care scăderea salariilor bugetarilor cu 25% și creșterea TVA la 24%.