Ministrul Agriculturii Florin Barbu l-a criticat marți pe comisarului european Janusz Wojciechowski, în Consiliul de Miniștri ai Agriculturii, reunit la Bruxelles, a amintit de protestele fermierilor, dar s-a ferit să îi ceară explicit demisia, așa cum a promis luni.
În schimb, Barbu a folosit o formulă mai diplomatică: ”Dacă nu înțelegem că fermierii noștri au nevoie de sprijin real, nu de piedici suplimentare în obținerea de producții, putem să plecăm cu toții din funcțiile pe care le deținem, inclusiv Dvs, domnule comisar”, a spus Barbu în intervenția sa din sesiunea de după-amiază.
În primele sesiuni, România a fost reprezentată de secretarul de stat Sorin Moise.
Amenințarea lui Barbu de luni a fost un gest nediplomatic, pentru că un comisar poate fi schimbat doar de Președintele Comisiei sau de Parlamentul European, doar în situații excepționale.
Luni, într-o discuţie cu fermierii la Târgu Mureş, Barbu a anunțat că va cere demisia comisarului european pentru Agricultură în cadrul Consiliului de Miniştri.
”România a pus prin Consiliul de Miniştri derogările de la GAEC 7 şi 8 ale Regulamentului Uniunii Europene. Susţinerea pe care am avut-o din partea celor 15 state, inclusiv Germania şi Franţa, privind derogările de la GAEC 7 şi 8 şi nerespectarea votului care s-a dat în Consiliul de Miniştri de 70% mă vor face mâine, chiar în Consiliul de Miniştri, ca România, şi-mi asum acest lucru, în calitatea mea de ministru, să-i cer demisia public comisarului pentru că nu respectă un vot dat de 15 state. Eu vă spun, merg cu mandatul acesta în care în Consiliul de Miniştri, mâine, dacă nu rezolvăm problema GAEC 7 şi 8 derogare, pentru că nu s-a înţeles un lucru şi am încercat să le explic şi comisarului şi la toată lumea, că nu cerem nimic. Noi suntem în perioadă de război, noi suntem afectaţi, cele cinci state, de conflictul care s-a produs de către Rusia împotriva Ucrainei”, a declarat Barbu, citat de Agerpres.
”Este pentru prima oară în Consiliul de Miniştri când un stat prin reprezentant, adică prin ministrul Agriculturii, pe care îl aveţi în faţă, va cere demisia în Consiliul de Miniştri a comisarului european pe Agricultură. De aici cred că ar trebui să intrăm într-un dialog”, a spus Barbu.
Eliminarea standardelor GAEC 7 și 8 privind bunele condiţii agricole şi de mediu a reprezentat una dintre principalele cereri ale fermierilor care au protestat în stradă. Aceștia sunt nemulțumiți atât de reglementările în sine, cât și de faptul că ministrul Barbu le-a promis în decembrie că, dacă UE nu va aproba amânarea lor, atunci el le va elimina printr-o decizie internă. Pe 12 decembrie, Barbu a declarat că poate rezolva problema celor două reglementări de mediu prin ”norme interne”, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Tiberiu Szabo