1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 10:51
No menu items!

Florian Coldea: „Am servit statul vertical”. Ce întrebări NU i s-au pus fostului prim-adjunct al SRI în Parlament

spot_img

Fostul prim-adjunct al directorului SRI, generalul Florian Coldea, a fost audiat, marți, timp de aproximativ opt ore, în Comisia pentru controlul activității Serviciului Român de Informații (SRI). „Am făcut din SRI o instituție modernă, (…)am servit statul vertical, (…)am răspuns și întrebărilor unor jurnaliști care, în trecut, ne cultivau cu insistență” – au fost doar câteva dintre afirmațiile făcute de Coldea în declarația de presă susținută la finalul audierii. Șeful Comisiei, Claudiu Manda, a admis că lui Coldea nu i s-au pus multe întrebări importante, dar a susținut că va avea loc o nouă audiere a acestuia, la o dată care urmează să fie stabilită. 

Marți seara, Coldea a evitat întrebările jurnaliștilor alegând să susțină doar o declarație de presă, presărată cu atacuri la adresa celor care au formulat acuzații legate de activitatea sa la conducerea SRI.

„Consider că e important să vă ofer o declarație de presă. Nu putem să organizăm o conferință de presă, pentru simplul fapt că audierile vor continua la o dată pe care o vom stabili de comun acord cu Comisia noastră de control. Mi-am rezervat dreptul de a reveni la Comisie atunci când se vor finaliza acțiuni aflate în derulare. Eu cred că am reușit să atingem toate subiectele. Unele dintre ele au fost deja vehiculate în spațiul public. Cred că am oferit răspuns în mod proactiv la toate întrebările de pe listă, dar și la altele suplimentare care au apărut în cadrul discuției. Răspunsurile s-au referit la o serie de chestiuni, acuzații, alegații vechiculate în spațiul public ale unor foști sau actuali beneficiari și parteneri instituționali, ale unor jurnaliști și oameni de media care ne acuză astăzi, dar care în trecut ne cultivau cu insistență, dar și ale unor foști colaboratori din cadrul instituției. Am explicat în detaliu care sunt procedurile și modul de relaționare cu toate aceste categorii de interlocutori cu care conducerea instituției a interacționat, atât formal, cât și informal, dar strict în limitele și spiritul legii și a regulamentelor militare”, a spus Coldea. 

Fosta „eminență cenușie” a SRI – așa cum era considerat Florian Coldea – a susținut că protocoalele de cooperare cu instituțiile din Justiție au fost legale și au ajutat SRI să prevină și contracareze riscul terorist. 

„Pot să vă spun că a fost abordat și subiectul protocoalelor de cooperare, care au făcut deja obiectul verificării comisiei, la care membrii comisiei au deja acces și care, din punctul meu de vedere, dincolo de faptul că se înscriu în limita legii, au caracter tehnic și limitativ. Tocmai pentru a ne asigura de legalitatea cooperării, respectiv, pentru a reîntâmpina eventuale excese ale instituțiilor implicate. Aș vrea să nu uităm că practica ne-a dovedit faptul că folosind aceste protocoale am prevenit și contracarat riscul la nivelul României. Ne-am realizat misiunea serviciului, reușind să trecem neafectați de un fenomen terorist cu valențe globale de care puține țări au scăpat neafectate, să facem față, să gestionăm problemele de spionaj din vecinătatea estică în condițiile în care numeroase țări au fost grav afectate. Prin aceasta am contribuit constructiv ca România să fie catalogată ca țară sigură. Siguranța României, așa cum o resimt cetățenii ei astăzi, nu este un dat, ci e rezultatul unor eforturi instituționale și ale unor sacrificii individuale și personale”, a mai spus Florian Coldea. 

Nu în ultimul rând, Florian Coldea a ținut să precizeze că a făcut din SRI o instituție modernă și că a servit „statul vertical”. „Am făcut din SRI o instituție modernă, care a performat la cele mai înalte standarde. Instituția a contracarat riscuri la adresa cetătenilor.S-a discutat și despre sintagmele cu care astăzi este redefinit statul de către unele voci. Am precizat și faptul că eu nu înțeleg această sintagmă (statul paralel – n.r.), dar mă pot referi doar la statul vertical pe care l-am servit puternic și protectiv în slujba României. Nu a participat doar instituția noastră, ci și alte instituții și persoane care îl redefinesc astăzi”. 

Coldea a continuat atacurile, în finalul declarației de presă, și a dat asiguări că va reveni în fața Comisiei:  „Deși înțeleg atracția pentru mister, povești cu spioni și contraspioni și conspirații, precum și frustrarea unora și nevoia de a inventa și alte vinovății, aceste demersuri, care observăm că merg dincolo de lupta politică, riscă să se transforme într-o adevărată vânătoare de vrăjitoare care afectează instituțiile fundamentale ale statului român. Vă asigur că la următoarea întâlnire o să revin mai în detaliu pentru a clarifica anumite aspecte deosebit de importante pentru opinia publică„. 

Manda: „Sunt multe întrebări pe care ar trebui să le punem”

La rândul său, șeful Comisiei pentru controlul activității SRI, Claudiu Manda, a admis că discuțiile cu Florian Coldea au fost mai multe tehnice și că cele mai multe întrebări, la care opinia publică aștepta răspunsuri, nu i-au fost puse fostului prim-adjunct al SRI. 

„Dincolo de această declarație (declarația de presă a lui Florian Coldea – n.r.), am discutat despre cum funcționa SRI, despre relația domnului Coldea cu domnul Maior, despre relația cu structurile județene, despre deciziile CSAT care vizau activitatea SRI, despre protocoale, cu referire la procotolul cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, despre mandatele de siguranță națională, despre judecatorii desemnați pe mandatele de siguranță națională, despre relația cu DIICOT și cu doamna Bica, subiectul legat de ANAF și relatia SRI – ANAF, despre relația domnului Coldea cu partide politice și cu guvernul.”, a spus Claudiu Manda. 

„Am înţeles ce înseamnă mandatele de securitate naţională. Ne-a confirmat că au existat mandate de securitate națională inclusiv pe vulnerabilităţi de corupţie, evaziune fiscală. A spus că nu îşi aduce aminte de mandate pe securitate naţională pentru presă sau justiție. A fost întrebat dacă a sprijinit partide politice. A negat aceste lucruri. A spus că a avut întâlniri doar cu lideri politici care aveau calitatea de beneficiari de informații, doar în prezența domnului Maior. A spus că nu a construit un partid politic”, a mai spus Manda.

Claudiu Manda a dezvăluit apoi că SRI îl anunţase pe fostul preşedinte, Traian Băsescu de faptul că Alina Bica nu ar fi fost combatibilă cu funcţia de procuror şef al DIICOT.

„Despre relaţia cu Bica şi DIICOT, ne-a rugat să înțelegem că vorbim despre unele dosare aflate în instanță și a spus că nu doreşte să dezvolte acest subiect pentru că se află în instanţă. A detaliat o serie de aspecte care nu au legătură cu conținutul acestor dosare. A fost o discuţie cu preşedintele României de la acea dată, la nivel de Serviciu, în care s-au expus motivele pentru care Alina Bica nu ar fi trebuit să fie procuror șef al DIICOT”, a spus Manda.

Potrivit acestuia, Coldea a respins, în fața membrilor Comisiei toate acuzațiile aduse de Alina Bica, inclusiv cele legate de o intervenție în favoarea lui Ovidiu Tender, de exemplu”, a mai spus Manda. La fel a reacționat Coldea și în cazul acuzațiilor legate de promovarea unui politician la șefia Camerei Deputaților: „A fost întrebat (Coldea – n.r.) dacă a avut vreo implicare în promovarea unui şef al Camerei Deputaţilor. A negat„. Cât despre participarea sa la întâlnirea din sufrageria lui Gabriel Oprea: „A spus că nu confirmă, nu infirmă dacă a fost la domnul Oprea acasă„. 

Manda a admis, apoi, că lui Florian Coldea nu i-au fost adresate multe întrebări la care opinia publică aștepta răspunsuri. 

Nu am vorbit despre relația SRI sau a domniei sale cu presa. Sunt multe întrebări de pus, cu domnul Cocoș, cu Adrian Sârbu. Vom finaliza, data viitoare, toate aspectele. Sunt toate în atenția Comisiei. Am parcurs doar jumătate din lucrurile pe care voiam. (…)Nu am discutat despre intervenții în dosare. Am parcurs doar jumătate din aspectele pe care le urmărim. (…)Subiectul legat de participarea la evenimente, l-am discutat și cu domnul Maior și cu domnul Horia Georgescu, probabil că-l vom discuta și cu domnul Florian Coldea. Aș vrea să corectez o chestiune pe care eu nu am spus-o: domnul Maior a spus că a fost o masă de Crăciun, iar în momentul în care vom avea numele acelor persoane, le vom face publice”, a spus Manda.

Claudiu Manda a explicat că nu s-a discutat nici despre relația dintre SRI și DNA. „Nu am ajuns la subiectul colaborării SRI-DNA, am atins doar subiectul relației SRI-DIICOT. Mai avem de discutat subiectul relației SRI-ANI și vom discuta despre relația SRI-DNA”, a mai spus Manda.

Despre data unei noi audieri a lui Florian Coldea, Manda a precizat că aceasta urmează să fie stabilită: „Săptămâna viitoare mergem în Germania, am fost invitaţi acolo la comisia omoloagă”, a precizat Manda.

Raluca Dan

foto: mediafax.ro