3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 3:43
No menu items!

Florian Bodog, propus ministru al sănătății, în centrul unor acuzații de plagiat

spot_img

Ministrul propus pentru portofoliul sănătăţii, Florian Dorel Bodog, este senator şi a fost secretar de stat în ministerul pe care urmează să-l conducă. Medic chirurg, decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie la Universitatea din Oradea, a fost în centrul mai multor situații controversate, prezentate mai ales de presa locală.

Florian Bodog a fost reales senator în decembrie 2016, fiind numit vicepreşedinte al Comisiei pentru sănătate publică. El a fost ales, iniţial, în Parlament la alegerile din 2012, când a candidat pentru Senat din partea PSD, la Bihor.

Potrivit propriei biografii de pe site-ul Senatului, Florian Bodog a absolvit Facultatea de Medicină a Universităţii din Oradea în 1997. În 2001, şi-a optinut doctoratul în ştiinţe medicale la aceeaşi facultate. Şapte ani mai târziu, ajunge prodecan al aceleiaşi instituţii de invatament, iar în 2012 – decan. 

  • 2009-2010, a fost managerul Spitalului Clinic Judeţean Oradea
  • 2010-2011 – absolvent al Cursului de Înalt Funcţionar Public
  • 2010-2011 – director al Direcţiei de Sănătate Publică şi de Control în Sănătate Publică din Ministerul Sănătăţii
  • 2011-2012 – Director de cabinet în Ministerul Sănătăţii
  • mai 2012 – Director al Direcţiei de Sănătate Publică şi de Control în Sănătate Publică din Ministerul Sănătăţii
  • mai-decembrie 2012 – Secretar de stat pe probleme de sănătate publică şi relaţii internaţionale în Ministerul Sănătăţii

Suspiciuni de plagiat și acuzaţii privind o excursie de lux pe bani publici

El a fost protagonistul unor dezvăluiri ale ebihoreanul.ro, care a scris că ministrul educaţiei Mircea Dumitru i-a retras acestuia dreptul de a îndruma doctoranzi. Publicaţia citată a susţinut că Bodog ar fi evoluat în cariera academică „fără să îndeplinească criteriile minime impuse de lege pentru a deveni conducător de doctorate şi profesor”. Bodog a susţinut, atunci, că ordinul ministrului „nu are niciun fundament legal. Este un document abuziv emis prin forţarea legislaţiei, pe cale de consecinţă, îl voi ataca în instanţă de contencios administrativ”. 

Tot ebihoreanul l-a acuzat pe Florian Bodog că şi-ar fi plagiat unul dintre doctorate, acuzaţii pe baza căruia Bodog a fost inclus de România Curată în campania „Coaliţia pentru Universităţi Curate: Curăţăm Parlamentul de plagiatori!”. Site-ul citat arăta că senatorul are două doctorate, unul în medicină, al doilea în management şi menţionează că. 

Despre acuzaţiile de plagiat, Bodog afirma, într-un interviu acordat în aprilie 2016 unei publicaţii locale, că nu are niciun motiv să își ascundă teza și nicio emoţie în privinţa verificării ei. „Teza mea se găseşte depusă, conform prevederilor legale, la Biblioteca Naţională şi sunt deschis oricărei verificări. Chiar eu personal eu am reverificat-o pe site-ul plagiarisma.net. Actuala discuţie despre plagiat a apărut ca urmare a unei scrisori anonime apărută după mi-am anunţat în spaţiul public intenţia de a candida”, a explicat Bodog.

Numele lui Bodog apare şi într-o ancheta publicată în 2013 de HotNews.ro, pe lista managerilor din sistemul de sănătate care au fost într-o delegaţie la Singapore, organizată de Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor (CoNAŞ). Un an mai târziu, în 2014, acelaşi ebihoreanul.ro, citând blogul lui Robert Turcescu, extindea povestea „excursiei de lux” la acuzaţii de reclamă electorală pe care o firmă elveţiană ar fi plătit-o în beneficiul lui Bodog.

Valeriu Motoc