Floare de apă, mare şi plăcut mirositoare, nufărul oriental ocupă un rol important în tradiția vindecării. Lotusina și nuciferina conţinute stimulează creierul, generând relaxarea profundă a minții, interiorizare, calm şi pace lăuntrică, astfel încât să se instaleze rapid o stare sublimă de fericire.Semințele de lotus sunt tonice regenerante, fiind indicate în tratarea unor afecţiuni, frunzele conţin enzime ce previn îmbătrânirea, florile au proprietăţi astringente, iar rădăcinile sunt bogate în vitaminele B, C şi fier.
În filosofia feng shui, floarea de lotus este considerată planta aducătoare de noroc. Obiecte reprezentând floarea de lotus au la bază un şoricel, pentru a aminti că lucrurile mari trăiesc printre cele mici şi invers. Nufărul este un simbol unic al naturii, iubitoare de soare ce creşte în ape tulburi şi apoi se ridică la suprafaţă, iar, când îşi face apariţia noaptea, se scufundă în iaz.
Prima floare care se deschide pe apele stătătoare şi tulburi, perfectă şi senzuală, floarea de lotus reprezintă magia renaşterii, simbolistica fiind sacralitatea. În civilizaţia indiană, lotusul este o zeitate venerată – ieşit din întuneric, înfloreşte în plină lumină, fiind simbolul dezvoltării spirituale, al armoniei cosmice, dar şi simbol egiptean. Lotusul budist este natura lui Buddha neatinsă de mediul înconjurător noroios al lui samsara. Centrul lotusului este ocupat de muntele Meru, axa lumii. În Extremul Orient, lotusul a avut o semnificaţie alchimică, unde floarea de aur este albă.
Roxana Mera