Fizica, chimia, biologia și geografia nu mai apar în trunchiul comun pentru elevii de la profilul real, la clasele a XI-a și a XII-a, conform proiectului pentru modificarea planurilor-cadru pentru liceu, document obținut de Edupedu.ro. Sunt vizați elevii de la specializările matematică-informatică și științe ale naturii. Cu excepția geografiei, disciplinele menționat sunt integrate în categoria „curriculum la decizia elevului din oferta școlii”.
Cu alte cuvinte, știintele naturale: fizica, chimia si biologia vor deveni optionale chiar la profilul real de „stiinte naturale”, aceasta este propunerea ministerului ce apare în planurile cadru.
In clasa a XI-a si a XII-a, elevii de la științe naturale au 8 ore de limbi străine si româna, 7 ore de matematică și informatică și câte o oăa obligatorie de tehnologie, istorie, religie. Printre optionale, se aloca 6 ore la alegerea elevului între matematică, informatică (ore în plus) și fizică, chimie si biologie. Adică elevii pot renunța atât la fizică, cât și la chimie sau biologie.
Este vorba despre draftul cu numărul 12 din data de 25 aprilie 2023. Precizăm că acesta este un document în lucru și poate suferi modificări până la publicarea în Monitorul Oficial.
Potrivit observațiilor din proiect, în clasa a IX-a se va studia geografia generală, iar în clasa a X-a educație pentru mediu.
În clasele a XI-a și a XII-a, fizica, chimia și biologia ar urma să fie scoase din trunchiul comun și să fie adăugate la curriculum la decizia elevului din oferta școlii, potrivit proiectului amintit mai sus.
Matematica, chimia, fizica, biologia și informatica, de la curriculum la decizia elevului, cuprind 3 ore în clasele a IX-a și a X-a și 6 ore în clasele a XI-a și a XII-a. Aceste ore se distribuie în funcție de interesele elevilor și de nevoia de pregătire pentru carieră, conform sursei citate. Nu este clar cum se va face organizarea acestor ore în orarul elevilor și al profesorilor, având în vedere opțiunile elevilor.
Deși se numește „curriculum la decizia elevului din oferta școlii”, o parte din ofertă se bazează pe discipline tradiționale, care erau și până acum: matematică, chimie, fizică, biologie, informatică.
Totodată, elevii de clasa a XII-a au o oră de pregătire pentru universitate, oră inclusă în curriculum la decizia elevului din oferta școlii.
În privința istoriei din trunchiul comun, sunt menționate următoarele:
- clasele a IX-a și clasa a X-a – centrate pe Istoria universală;
- clasa XI – Istoria secolului XX cu focus pe 2 teme principale: Istoria Holocaustului; Istoria Comunismului;
clasa XII – Istorie legată de specialitatea profilului – ex: Istoria muzicii, Istoria artei, Istoria științei și tehnicii, Istoria sportului, Istoria dansului, Istoria bisericii, Istoria culturii. Toate temele includ referiri la istoria României.
O altă modificare se referă la elevii care aleg să nu studieze disciplina Religie. Curriculumul la decizia elevului din oferta școlii cuprinde disciplina „Perspective globale”. Această disciplină este dedicată elevilor care aleg să nu participe la orele de religie, fiind organizată în paralel.
De menționat este că elevii vor avea două ore de sport incluse în curriculum pentru dezvoltare personală: 1 oră pentru formarea de competențe generale și specifice sportului și 1 oră destinată jocurilor de echipă.
În cei patru ani de liceu, limba modernă 1 va avea, în trunchiul comun, 3 ore pe săptămână, iar limba modernă 2 va avea 2 ore pe săptămână, potrivit proiectului. În prezent, limba modernă 1 are, în trunchiul comun, 2 ore pe săptămână (clasele IX-XII), iar limba modernă 2 are 1 oră în clasele a IX-a și a X-a și 2 ore în ultimii doi ani de liceu.
O noutate se referă la faptul că psihologia și logica nu mai sunt pe lista disciplinelor de liceu. Astfel, la profilul teoretic, disciplinele socio-umane sunt următoarele:
clasa IX – sociologie;
clasa X – educație financiară și antreprenorială;
clasa XI – filosofie / gândire critică / etică;
D.Constantin