6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 2:02
No menu items!

Fiscul dă ultimatum firmelor să elimine munca la negru și anunță controale masive începând cu 1 Mai

spot_img

Firmele care au făcut importuri în alt stat UE pot cere rambursarea TVA până la 30 septembrie

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis miercuri că, începând cu data de 1 mai, va demara un proiect pilot de combatere a muncii ”la negru”, primele regiuni vizate fiind Ploiești și Brașov. Potrivit Fiscului, angajatorii au termen de 90 de zile de la demararea proiectului – care, de fapt, constă în controale încrucișate – să aducă la suprafață forța de muncă nedeclarată sau subdeclarată.

”În cadrul proiectului de combatere a muncii la negru, ce va fi demarat începând cu de 1 mai, va fi cuprins un eşantion semnificativ de contribuabili din regiunile Ploieşti şi Braşov. ANAF solicită angajatorilor ca în termen de 90 de zile de la demararea proiectului să ia măsuri în vederea conformării voluntare la obligaţiile ce le revin conform prevederilor Codului muncii, Codului fiscal şi Codului de procedură fiscală”, se arată într-un comunicat al ANAF.

Instituția precizează că dorește, astfel, să combată munca nedeclarată sau subdeclarată, pentru a sprijini concurența loială în mediul de afaceri, dar și angajații prin creșterea nivelului de securitate socială. Proiectul constă într-o serie de controale în care vor fi angrenate mai multe autorități ale statului, inclusiv Poliția Română.

”Precizăm că se vor efectua inspecţii şi controale la nivelul contribuabililor care prezintă risc în ceea ce priveşte evaziunea în domeniul contribuţiilor sociale, de sănătate şi al impozitului pe venit. În activitatea de control vor fi formate şi angrenate echipe mixte, în baza acordurilor de cooperare interinstituţională cu autorităţi ale statului, care au competenţă în domeniu”, se mai arată în comunicatul ANAF.

Pe baza rezultatelor, Fiscul va proiecta un model de conformare şi va stabili un program riguros de control şi de inspecţie, axat pe identificarea muncii nedeclarate şi subdeclarate. Proiectul va fi extins la nivel naţional începând cu 1 ianuarie 2015 şi pe intreaga perioadă de prescripţie a obligaţiilor fiscale.

ANAF nu are date concrete cu privire la dimensiunea muncii la negru, amintind doar că aceasta afectează o parte importantă din populația care prestează activități dependente și ”generează efecte negative considerabile asupra bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale și bugetului asigurărilor de sănătate”.

Mediul de afaceri din România a reclamat în nenumărate rânduri nivel extrem de ridicat al impozitării muncii, care, potrivit statisticilor oficiale, este printre cele mai mari din UE. În acest sens, guvernele din ultimii 5 ani au promis succesiv reducere cotelor CAS, însă până acum niciun Executiv nu a implementat această măsură. Ultima promisiune în acest sens aparține Cabinetului Ponta 3, care a anunțat că va scădea contribuțiile de asigurări sociale (CAS) începând din această vară.

Cosmina Croitoru