4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 19:25
No menu items!

Firmele rusești apelează la criptomonede pentru a-și vinde mărfurile și a evita sancțiunile

spot_img

Companiile din Rusia producătoare de materii prime au început să apeleze la o nouă metodă de decontare a tranzacțiilor cu clienții lor din China – criptomonedele, potrivit unei anchete publicate de Bloomberg.

Cel puțin doi producători de metale de top, care nu se află pe listele de sancțiuni, au început să folosească stablecoin-ul de la Tether Holdings Ltd. și alte câteva criptomonede pentru a deconta o parte din tranzacțiile lor transfrontaliere cu clienți și furnizori, în majoritate chinezi, au declarat directori de top din cadrul companiilor. Aceștia au solicitat anonimatul. În unele cazuri, decontările trec prin Hong Kong. Stablecoins sunt așa-numitele monede digitale stabile, care, teoretic, sunt mai puțin volatile decât restul criptomonedelor.

”Faptul că marile firme rusești apelează acum la blockchain la doi ani de la începutul invaziei din februarie 2022 în Ucraina subliniază efectul de durată pe care restricțiile internaționale ca răspuns la război l-au avut asupra economiei. Companiile rusești care se ocupă de mărfuri, de la metale, cum ar fi nichel și oțel, până la lemn, s-au confruntat cu provocări în ceea ce privește primirea plăților pentru bunurile lor și achiziționarea de echipamente și materii prime de la începutul conflictului. Acest lucru este valabil chiar și atunci când acestea nu sunt sancționate, deși unele au fost supuse unor sancțiuni multiple din partea SUA, a Uniunii Europene și a aliaților lor”, potrivit materialului citat.

Chiar și în China, care nu s-a alăturat sancțiunilor internaționale și care a devenit principala piață de export pentru mai multe mărfuri rusești, precum și furnizor de bunuri și echipamente, tranzacțiile financiare au devenit mai dificile în acest an. Acest lucru se datorează, în mare parte, faptului că Departamentul Trezoreriei din SUA a amenințat cu sancțiuni secundare creditorii care facilitează eludarea sancțiunilor, ceea ce a dus la o înăsprire a măsurilor de conformitate.

„Cu stablecoins, transferul poate dura doar 5-15 secunde și costă câțiva cenți, ceea ce face ca astfel de tranzacții să fie destul de eficiente atunci când expeditorul are deja o bază de active în stablecoins”, a declarat Ivan Kozlov, expert în monede digitale și cofondator al Resolv Labs, care oferă produse legate de criptomonede, dar nu este implicat în tranzacționarea de mărfuri. Moneda stabilă USDT de la Tether este ancorată la dolarul american, ceea ce o face și mai convenabilă pentru exportatori.

Alternativa constă adesea în tranzacții mai lente sau, mai rău, în riscul de a avea un cont bancar în străinătate care ar putea fi înghețat, au declarat directorii. Unele companii nesancționate au deschis zeci de conturi în diferite țări, doar pentru a le vedea ulterior înghețate, a spus una dintre persoane.

”În țările care se confruntă cu probleme de lichiditate a dolarului și cu controale de capital, decontările transfrontaliere prin intermediul criptomonedelor și, în special, al stablecoins legate de dolar, sunt o practică relativ comună, și nu numai în ceea ce privește mărfurile”, a declarat Kozlov.

Utilizarea criptomonedelor pentru plăți nu este neobișnuită pentru țările aflate sub sancțiuni.

Tranzacțiile cu mărfuri din Venezuela, unde se află cele mai mari rezerve de țiței din lume, se fac din ce în ce mai des cu ajutorul Tether. Multe dintre aceste tranzacții – care au loc cu reduceri foarte mari – sunt intermediate prin intermediari cu sediul în Dubai.

Rolul din ce în ce mai mare al criptomonedelor în decontări indică, de asemenea, o schimbare în abordarea băncii centrale rusești față de această industrie. Anterior, Banca Rusiei luase în considerare o interdicție generală privind utilizarea și crearea tuturor criptomonedelor, dar în noiembrie, guvernatorul Elvira Nabiulina a declarat în fața parlamentului că susține experimentarea unor astfel de plăți în tranzacțiile internaționale.

Cu toate acestea, autoritatea de reglementare le-a reamintit creditorilor care folosesc criptomonede că plățile sunt acceptabile doar pentru transferurile transfrontaliere și că astfel de tranzacții nu ar trebui să fie obiectul publicității, a declarat o persoană apropiată băncii centrale.

Separat, legislatorii urmează să ia în considerare legislația pentru a crea un cadru legal pentru utilizarea stablecoins în tranzacțiile internaționale. De asemenea, banca centrală a declarat recent că a observat o creștere semnificativă a activității cu criptomonede în rândul rușilor în ultimele trimestre.

Serviciile bancare legate de criptomonede în Rusia sunt, de asemenea, în expansiune. Rosbank, deținută de miliardarul Vladimir Potanin, care este și acționar la compania minieră de nichel MMC Norilsk Nickel PJSC, a devenit primul creditor rus care a început plățile transfrontaliere cu criptomonede pentru întreprinderi în iunie anul trecut, potrivit publicației Vedomosti. De atunci, alte bănci au demarat astfel de servicii.

Între timp, unele firme de mărfuri au ales o altă cale pentru decontarea tranzacțiilor, considerate cândva exotice. Unii producători de oțel folosesc așa-numitele tranzacții de troc, în care marfa este schimbată cu bunuri expediate în Rusia, evitând complet transferurile transfrontaliere, au declarat oamenii.

Potrivit unor informații publice, din cauza sancțiunilor americane, băncile chineze au respins aproximativ 80% din plățile transfrontaliere făcute din Rusia, de la sfârșitul lunii martie.

Schimburile comerciale dintre Rusia și China au atins anul trecut valoarea de 240 de miliarde de dolari și au crescut deja cu aproape 5% până la sfârșitul lunii trecute. China reprezintă o treime din schimburile comerciale ale Rusiei, în timp ce Rusia reprezintă doar 4% din cele ale Chinei.

T. S.