1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 14:23
No menu items!

Firmele care au contracte cu statul, cele mai avantajate de legea privind combaterea întârzierii plăţilor

spot_img

Firmele care au contracte cu statul, cele mai avantajate de legea privind combaterea întârzierii plăţilor

La aproape o lună de la intrarea în vigoare a Legii 72/2013, care aduce o serie de măsuri pentru combaterea întârzierii plăților, consultanții fiscali au păreri împărţite în privinţa acestui act normativ. Experţii NEXIA România, de pildă, consideră că această lege poate aduce și bune și rele în relațiile dintre agenții comerciali.

“Pe de o parte, legea încearcă să limiteze atitudinea companiilor mari care impun furnizorilor termene de plată foarte lungi, acest mod de abordare a relațiilor acutizându-se începând cu anul 2009, când agenții economici au început să fie afectați puternic de criza de cash. De atunci, întârzierile la plată au devenit un modus vivendi al companiilor, din care cele mici aveau cel mai mult de suferit”, crede  Dinu Petre, partener Cunescu, Balaciu și Asociații, membru NEXIA România.

Astfel, dacă inițial aceste întârzieri au fost acceptate informal de către furnizori, pentru că nu aveau alternativă, în timp, acestea au devenit clauze care guvernează contracte.

“Aşa că legea vine ca o reparație a acestei situații, aliniind practic din punct de vedere conceptual protecția agenților economici mici la protecția de care beneficiază și persoanele fizice. Odată cu impunerea prin lege a unor termene de plată de maximum 60 de zile, diferențele în puterea de negociere între marile companii și furnizori se pot estompa”, mai spune Dinu Petre.

Pe de altă parte, această prevedere din lege poate ajunge să afecteze firmele mici. Companiile mari cu un anumit model de business vor fi tentate să găsească soluții alternative care să le prezerve poziția dominantă în negocierea contractelor.

”Astfel, furnizorii pot ajunge la situații la fel de defavorizante ca în faza inițială sau chiar să piardă contracte importante care să le afecteze radical business-ul”, consideră Dinu Petre.

Faptul că instanțele vor putea stabili drept abuzive clauze legate de termene de plată mai mari de 60 de zile, îi vor îndreptăți pe unii furnizori să se adreseze tot instanțelor pentru a-și recupera banii mai repede, inclusiv penalizări, utilizând procedura ordonanței de plată.

Consultanții NEXIA sunt de părere că pentru a evita situațiile descrise mai sus, toți agenții economici trebuie să-și revizuiască contractele și să-și regândească abordarea formală a relațiilor comerciale, cele mai mari riscuri avându-le societățile care folosesc contracte standard.

“Dincolo de toate aceste situații cu care se pot confrunta agenții economici, odată cu intrarea în vigoare a Legii 72, un lucru este sigur: societățile care au contracte cu statul vor fi cele mai fericite, pentru că nu vor mai trebui să aștepte plățile mai mult de 60 de zile. Cu siguranță companiile din construcții și pharma vor fi cele mai afectate, în sens pozitiv, de această nouă lege”, este de părere Dinu Petre.

Cosmina Croitoru