Primăria Capitalei a adjudecat două licitații în valoare totală de aproximativ 40 milioane de euro pentru canalizarea vilelor ANL din controversatul cartier Henri Coandă. Firmele de casă ale Primăriei Capitalei, Consiliului Județean Teleorman și Companiei Naționale de Autostrăzi s-au ascuns în spatele altor companii străine, care au experienţă în lucrări de infrastructură și au câștigat licitațiile estimate la 177,2 milioane de lei. În asocierea condusă de italienii de la CO.GE.FA. Spa și-a făcut loc și Energobit, controlată de o firmă offshore din Cipru și administrată de Peter Pal, secretarul personal al fostului premier Emil Boc.
În penultima zi a anului trecut, municipalitatea Capitalei a atribuit două contracte pentru realizarea rețelelor publice de alimentare cu apa, canalizare, iluminat public, precum și a drumurilor aferente celebrului cartier ANL Henri Coandă. Cum era de așteptat, cele două licitații au fost câștigate de firmele abonate la robinetul banilor publici.
Chiar dacă anunțul de participare privind această licitație a fost publicat în noiembrie 2012, licitația a fost adjudecată abia pe 30 decembrie 2013 asocierii CO.GE.FA. Spa-S.IM.CO SRL-SCT Bucuresti SA- SC Aecom Ingenieria-Luca Way-SC SCIT Impex-EnergoBit. Dacă CO.GE.FA. Spa este una dintre cele mai mari companii italiene pe piața infrastructurii rutiere, Luca Eay-SC SCIT Impex și EnergoBit sunt firmele apropiate de diverse primării și companii de stat care toacă bani publici.
Luca Way, este fosta Poyry România, una dintre abonatele la contractele cu Primăria Capitalei și Compania Națională de Autostrăzi, de la care a primit mai multe contracte de milioane de euro pentru realizarea și actualizarea unor studii de fezabilitate. Cel mai proaspăt contract, fără licitație electronică, prins de Luca Way, este realizarea unor studii și expertize pentru Consiliu Județean Teleorman.
O altă firmă abonată la banii publici este Scit Impex, care în ultimii trei ani, a câștigat mai multe contracte de reabilitare termică a unor blocuri și modernizare a unor școli în valoare totală de aproximativ 5 milioane de euro. Dacă în 2010, Scit Impex a câștigat, prin negociere directă, un contract de peste 400.000 de euro pentru lucrări tehnico-edilitare, în 2011, aceeași firmă a contractat două lucrări, de aproximativ 4 milioane de euro pentru reabilitarea școlilor și investiții privind sistemul educațional.
Ultima firmă prinsă în asocierea care va încasa peste 40 milioane de euro pentru canalizarea și iluminatului vilelor deținute de politicieni în cartierul ANL Henri Coandă este Energobit. Firma clujeană este administrată de Peter Pal, fostul consilier al lui Emil Boc, în vremea când acesta era prim-ministru. Acționarul majoritar al firmei din Cluj este firma offshore din Cipru Energobit Holding LTD.
Firmele care au primit acest contract au la dispoziție 42 de luni pentru finalizarea lucrărilor. Conducerea Primăriei Capitalei a transmis o scrisoare prin care a cerut reducerea termenelor de finalizare a lucrărilor.
Ștefan Etveș