0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 6:35
No menu items!

Finlanda este în continuare cea mai fericită ţară din lume. Pe ce loc este România

spot_img

Pentru al șaselea an la rând, Finlanda este cea mai fericită țară din lume, potrivit clasamentului World Happiness Report. Și vecinii săi din nord – Danemarca, Suedia, Norvegia și Islanda sunt în top 10. România este pe locul 24 din 137. Polonia e pe locul 39, Ungaria pe 51 și Bulgaria – pe 77.

COVID-19 a dus la moartea a 6,7 milioane de oameni, a făcut să intre în lockdown ţări întregi şi a afectat economia globală, dar nu şi fericirea omenirii, s-a stabilit în urma unui studiu internaţional, potrivit The Guardian.

Criteriile de clasificare au fost sprijinul social, veniturile, sănătatea, libertatea, generozitatea și nivelul corupției.

Interviuri cu peste 100.000 de persoane din 137 de ţări au constatat niveluri semnificativ mai mari de bunăvoinţă în toate regiunile globale decât înainte de pandemie. Şi când li s-a cerut să-şi evalueze viaţa pe o scară de la unu la 10, oamenii au dat în medie scoruri la fel de mari în anii cu COVID 2020-2022 ca în 2017-19.

Lucrurile au stat puţin mai rău în ţările occidentale şi puţin mai bine în restul lumii, dar în general „durerile indubitabile au fost compensate de creşterea gradului în care respondenţii au fost capabili să descopere şi să împărtăşească capacitatea de a avea grijă unii de alţii în vremuri dificile”, a constatat al 10-lea Raport Mondial al Fericirii.

Primul loc în clasamentul fericirii ţărilor este ocupat, la fel ca în anii trecuţi, de Finlanda. Pe doi şi trei sunt Danemarca şi Islanda, urmate în top 10 de Israel, Ţările de Jos, Suedia, Norvegia, Elveţia, Luxemburg şi Noua Zeelandă.

România ocupă poziţia a 24-a, precedată de Costa Rica pe 23 şi urmată de Singapore pe 25 şi Emiratele Arabe Unite pe 26. Spania şi Italia sunt pe 32 şi 33.

La polul opus Finlandei este Afganistan, locul 137 în clasament.

Rezultatele au fost publicate astăzi, cu ocazia Zilei Internaționale a Fericirii, înființată acum 10 ani pentru a aminti că scopul final al politicilor publice ar trebui să fie bunăstarea oamenilor.

                                                                                                                    Adina Silav