KazMunayGas, compania Națională de Petrol și Gaze din Kazahstan, a demarat acțiunile împotriva României în instanțele comerciale internaționale, după ce procurorii DIICOT au instituit sechestru pe rafinăria Petromidia, în cadrul unui dosar penal ce vizează modul în care aceasta a fost privatizată, întrerupând astfel planurile societății cu privire la vânzarea unui pachet de acțiuni la KMG International către o firmă chineză, informează Financial Times.
Potrivit unei scrisori adresată de avocații KazMunayGas Guvernului României, consultată de Financial Times, compania KazMunayGas a trimis o ”notificare de dispută privind investițiile”, primul pas într-o procedură legală ce ar putea să se finalizeze printr-o procedură de arbitraj internațional.
În aprilie, KazMunayGas a semnat un acord cu compania chineză CEFC pentru vânzarea unui pachet de 51% din acțiunile KMG International, pentru suma de 680 de milioane de dolari.
Câteva zile mai târziu, procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinăria Petromidia și pe bunurile mobile și imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA și SC Rompetrol Rafinare SA, în vederea recuperării sumelor de 1,72 miliarde lei, 290,7 milioane dolari și 34,9 milioane de euro, în dosarul Rompetrol II.
”România își utilizează puterea guvernamentală pentru a submina o tranzacție și a renaționaliza activele”, se arată în scrisoarea trimisă Guvernului român.
KazMunayGas respinge acuzațiile formulate de procurorii DIICOT susținând că a cumpărat rafinăria Petromidia în 2007, la câțiva ani după încheierea privatizării și, de asemenea, a avut aprobarea autorităților române.
KMG International este o companie care desfășoară operațiuni în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream și servicii industriale în 15 țări. În România, Grupul deține rafinăria Petromidia Năvodari cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone/an, Vega Ploiești — cea mai veche unitate de profil în funcțiune (1905) și o rețea de 740 de benzinării.
T.S.