2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 13:19
No menu items!

Finanțele reduc la jumătate dobânda la certificatele de trezorerie pentru persoanele fizice

spot_img

ministerul-finantelor

Începând cu 1 aprilie 2014, rata dobânzii pentru certificatele de trezorerie, adresate persoanelor fizice, nerăscumpărate la termen şi transformate în depozite la trezoreria statului, se reduce la 3,75% pe an, de la 6,25% pe an, potrivit Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

”Revizuirea ratei dobânzii are în vedere corelarea acesteia cu evoluţiile curente din piaţa monetară, precum şi cu nivelul în scădere al randamentelor la titlurile de stat emise pe piaţa internă şi al dobânzilor la depozitele bancare pe termen scurt de până la 12 luni”, se arată într-un comunicat al MFP.

Titlurile de stat sunt considerate unele dintre cele mai sigure investiții, care au un risc minim și câștiguri sigure, dar mai mici decât alte instrumente disponibile pe piață. Cei mai mari investitori în titluri de stat sunt companiile de asigurări și fondurile de pensii, dar și persoanele fizice le pot achiziționa.

Titlurile de stat sunt fie sub formă de certificate de trezorerie, bonuri de tezaur și alte instrumente cu scadența de maximum un an, fie sub formă de obligațiuni și alte instrumente cu scadențe mai mari de un an. Randamentele acceptate de MFP la titlurile de stat au scăzut constant în ultimii ani, la fel și dobânzile la depozitele din bănci ale populației.

Orice persoană fizică poate achiziționa titluri de stat dacă dispune de suma minimă necesară de 10.000 de lei (aproximativ 2.380 de euro), cât reprezintă valoarea nominală a unui titlu emis de MFP. În unele cazuri însă, băncile stabilesc o valoare minimă de tranzacționare.

Câț privește regimul fiscal aplicat acestor instrumente, veniturile din dobânzile aferente deținerii titlurilor de stat, până la scadență, de către persoanele fizice nu sunt supuse impozitării, potrivit prevederilor Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal. Veniturile obținute însă din tranzacționarea titlurilor de stat (câștigul de capital) se impozitează.

C.C.