Expertul care l-a înfundat a câştigat definitiv procesul cu şefii din CECCAR
Tribunalul Bucureşti a amânat pentru a patra oară pronunţarea sentinţei în cazul omului de afaceri Ovidiu Tender, judecat într-un dosar al DIICOT din 2006.
Ultima amânare a deciziei s-a produs vineri, aceasta fiind anunţată pentru 11 decembrie 2014, dată care pică la o lună distanţă după ce expertul pe care Tender a încercat să-l corupă a câştigat definitiv procesul cu şefii de la Corpul Experţilor Contabili care-l sancţionaseră pentru atitudinea din timpul investigaţiilor din dosarul Rafo-Carom.
Instanţa supremă a respins recursul Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) împotriva sentinţei prin care Curtea de Apel Bucureşti stabilise despăgubiri morale şi daune materiale de peste 400.000 de lei în favoarea expertului Cristian Bejinaru (cel care, în ultimii 10 ani, a pus cărămida la acuzarea unor oameni de afaceri importanţi anchetaţi de DIICOT), dar şi în favoarea colegului său Marius Ruse, devenit şi el ţintă a atacurilor după ce a dat declaraţii la DNA despre tentativa de corupere. Una dintre cele mai vechi expertize care poartă semnătura lui Cristian Bejinaru şi confirmată prin condamnări în instanţă este cea din dosarul Cico, cele mai sonore referindu-se la cazurile Rompetrol, PSV sau Rodipet.
În 2006, omul de afaceri Ovidiu Tender era vizat de ample investigaţii ale procurorilor de la crimă organizată. Acuzaţiile începeau cu evaziune şi spălare de bani şi se terminau cu înşelăciune şi contrabandă cu combustibil. În timpul investigaţiilor, Cristian Bejinaru a fost desemnat de către procurori să analizeze documentele financiar-contabile ale colosului petrolier manevrat de Tender şi să stabilească dacă bugetul de stat a fost prejudiciat şi cu cât. Era vorba despre raporturile comerciale nelegale care s-ar fi derulat, începând din 2002, între SC Carom SA Oneşti, SC VGB Impex SRL Bucureşti şi SC RAFO SA Oneşti, printre inculpaţi numărându-se şi Marian Iancu, condamnat deja definitiv la 12 ani de închisoare într-un dosar simultan şi comparabil ca timpi de instrumentare şi complexitate. Dosarele au fost trimise în judecată de acelaşi procuror Alina Bica. Procesele au avut însă traiectorii diferite, rechizitoriul în care figura numele lui Ovidiu Tender fiind returnat procurorilor pentru refacerea urmăririi penale după amânări succesive şi chiar o vizită la Curtea Constituţională. Chiar şi înainte de rămânere în pronunţare, judecătorul Tribunalului Bucureşti a fost pus în situaţia de a amâna din nou dosarul pentru un complex de împrejurări nefavorabile judecării: Ovidiu Tender era internat la Viena în urma unui preinfarct, lui Marin Badea nu i se prezentaseră avocaţii, în timp de Toader Găurean şi Marian Iancu cereau să fie audiaţi doar în prezenţa colegului de dosar absent.