-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:07
No menu items!

Filarmonica „George Enescu” sărbătoreşte centenarul naşterii celebrului Leonard Bernstein

spot_img

Filarmonica „George Enescu” sărbătoreşte centenarul naşterii celebrului muzician american Leonard Bernstein. În serile de 28 şi 29 iunie 2018, ultimele două concerte simfonice ale stagiunii 2017-2018 vor fi conduse de maestrul Christian Badea, unul dintre discipolii cei mai de seamă ai faimosului compozitor, dirijor, pianist şi pedagog.

Leonard Bernstein (1918-1990) a fost, multe decenii, idolul  unui publicul internațional. Partenerii de scenă l-au admirat, în mod deosebit, pentru implicarea și dăruirea  totale, pentru talentul uriaș, pentru forţa comunicării care se răsfrângea în egală măsură asupra muzicienilor cu care a colaborat.

„Leonard Bernstein, un compozitor excepţional şi original, este, într-un fel, Omul Renaşterii în muzică; american, dar în acelaşi timp şi  internaţional. A făcut foarte mult şi prin conferinţele sale pentru tineri, prin celebrele Young People’s Concerts. Era un om care vorbea multe limbi străine, care se simţea acasă oriunde  în lume, în același timp  cosmopolit şi  eclectic în sensul bun al cuvântului. Era un mare dirijor, putea să dirijeze şi cu ochii. Pentru că Leonard Bernstein a  avut o influenţă atât de pozitivă asupra muzicii internaţionale, mi s-a părut potrivit ca, în final de stagiune, să facem, la Filarmonica „George Enescu”, un concert dedicat memoriei sale, să terminăm într-o notă americană, chiar înainte de 4 iulie care e sărbătoarea naţională a Americii”, a declarat Christian Badea.

Din programul exclusiv Bernstein, susţinut de la ora 19.00, de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, fac parte lucrările: Uvertura „Candide”, Simfonia nr.2, „The Age of Anxiety”, Suita „Poveste din cartierul de vest”. Solist va fi pianistul spaniol Josu De Solaun, care a câştigat Concursul „George Enescu” în 2014.

„Va fi, astfel, un program foarte interesant şi pentru orchestră, şi pentru public. În prima parte, vom avea simfonia „Age of Anxiety”, care nu a mai fost cântată de orchestră – o lucrare eclectică în sensul că are şi conotaţii filosofice muzicale, cu un fragment foarte interesant, care are de-a face cu jazzul.  Câştigător al Concursului Enescu, Solaun a mai cântat, alături de noi, la Filarmonică. Acum este solist al acestei simfonii, „Age of Anxiety” fiind un fel de concert de pian cu orchestră. În partea a doua, avem Uvertura „Candide”, lejeră şi foarte atrăgătoare, iar după aceea vom cânta fragmente din „West Side Story”. Astfel, vom termina stagiunea pe o notă mai de vară”, a precizat Christian Badea.

„Este foarte emoţionant să cânt la Ateneu primul rând datorită relaţiei cu Enescu. Când am câştigat concursul eram într-o perioadă foarte dificilă a vieţii mele, cu nenumărate îndoieli legate de drumul meu în muzică. Acest concurs a fost o mare încurajare pentru a continua. Deci, de câte ori vin aici, mă aflu în locul în care am renăscut muzical. Să cânţi alături de Filarmonica  „George Enescu” şi de maestrul Christian Badea este un mare dar pentru orice muzician”, concluzionează pianistul spaniol Josu de Solaun.

Alex Militaru