2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 12:42
No menu items!

Fermierii vor putea să schimbe destinația culturii afectate de secetă și să primească subvenția pe suprafață

spot_img

Fermierii vor putea să recolteze masa vegetativă şi să schimbe destinaţia culturii afectate de secetă, dar şi să primească subvenţiile pe unitatea de suprafaţă, odată cu intrarea în vigoare a ordinului comun emis de miniştrii Agriculturii şi Internelor, care urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

„Toată lumea solicită ce vrea, şi nu e rău că solicită fiecare cum gândeşte, dar eu fac ce trebuie şi anume astăzi, am elaborat un act normativ care amendează ordinul iniţial şi prin care dăm posibilitatea ca fermierii să îşi schimbe destinaţia culturii afectate, de la boabe spre exemplu la zootehnie, în aşa fel încât să poată avea suprafeţe libere pentru executarea lucrărilor de toamnă pentru anul agricol următor şi evident să folosească în scopul producţiei pe care o consideră necesară acea cantitate de masă verde care se recuperează ca urmare a recoltării timpurii şi să nu mai aştepte Comisiile de Evaluare, care aveau termen de depunere a documentaţiei până la 30 noiembrie. Evident că până atunci plantele puteau să dispară”, a declarat, marţi, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Ministrul Agriculturii susţine că prin această măsură fermierii pot să recolteze masa vegetativă mai rapid şi să lase minimum 5% din suprafaţă cu cultură afectată pentru autentificarea stării de fapt, în vederea obţinerii despăgubirilor.

„Prin această măsură le asigurăm şi libertatea, dar în acelaşi timp ei au şi dreptul de a primi subvenţiile pe unitatea de suprafaţă, pentru că APIA, verificând în teren, trebuie să găsească cultura. Noi am stabilit prin ordin comun de ministru, înţelegând aici ministrul Agriculturii şi ministrul de Interne, să recolteze masa vegetativă şi să lase minimum 5% din suprafaţă cultura martor, aşa cum este, pentru autentificarea stării de fapt. Ordinul este semnat, a plecat la Monitorul Oficial intră şi în vigoare, voi comunica la videoconferinţa de la ora 15:00 ce au de făcut oamenii”, a transmis el.

Daea a menţionat că a fost în anumite zone agricole, unde avea informaţii că sunt probleme din cauza secetei pedologice care „pusese stăpânire pe anumite areale din partea de sud, de est şi partea de nord-est a ţării”.

„M-am deplasat în Călăraşi, Brăila, Galaţi, Vrancea Vaslui, Iaşi Botoşani, Bacău, Neamţ şi apoi în Buzău şi am putut vedea la faţa locului, împreună cu fermierii de acolo, şi având lângă mine şi pe directorul general al ANIF, am putut constata unde există culturi afectate, pentru că procentul este diferit şi este estimativ, unde avem şantiere de investiţii deschise privind refacerea sistemului de irigaţii, să vedem în ce stadiu se află, să putem să accelerăm execuţia lucrărilor în şantierele respective.

Pe de altă parte, să vedem dacă întreaga cantitate de apă care este pe canalele de irigaţii este folosită de fermieri pentru culturi. Am constatat că există o preocupare şi o muncă asiduă, lucrându-se zi şi noapte în sistemele de irigaţii pentru asigurarea cantităţii necesare plantelor şi menţinerea stării de vegetaţie, astfel încât să se dezvolte cu speranţa obţinerii unor producţii care să fie valorificate şi care să le asigure fermierilor recuperarea cheltuielilor şi obţinerea unei brume de câştig pe care să o folosească în reluarea anului agricol 2022/2023”, a adăugat Petre Daea.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită, până la 31 iulie, declararea stării de calamitate cauzată de seceta pedologică severă şi arşiţa atmosferică în localităţile/judeţele unde mai mult de 50% din suprafaţa acoperită de o cultură este afectată.

                                                                                                                   Adina Silav