“Fermierul sărac din UE” a participat astăzi la un nou miting de protest în Piaţa Victoriei. Bătrânelul de 71 de ani dintr-un sat din Vrancea, nelipsit de la mitingurile de protest ale fermierilor, a venit din nou la Bucureşti însoţit de oaia sa, Frumuşica. Ca de obicei, aceasta trage după ea o trăsurică plină de pancarte care amintesc de faptul că mâncarea este baza existenţei. “Unui animal dacă îi dai hrană şi dragoste îţi dă la rândul lui tot ce ai nevoie”, explică bătrânelul echipat corespunzător într-un trening albastru plin de ciulini. “Vedeţi mărăcinii ăştia?”- o întreabă el pe corespondenta Sursa Zilei. Reprezintă cei 80% din importurile de mâncare pe care le face România. Dar copita asta pe care o am în mână? E, asta ne-a mai rămas nouă după ce ne-au luat politicienii carnea!”.
Oi în România, nenumărate
Alături de el, în Piaţa Victoriei au venit circa 4 000 de agricultori din toată ţara, nemulţumiţi că administraţia i-a adus în sapă de lemn.”În afară, subvenţia pe cap de animal este de peste 50 de lei, la noi, este de 40 de lei şi vine în trei tranşe”, a detaliat unul dintre motivele nemulţumirii Şerban Ion, preşedintele Asociaţiei Mioriţa din Olt. El a adăugat că pentru un tractor statul încasează un impozit anual de 300 de lei, în condiţiile în care utilajul respectiv nu circulă pe drumurile publice.
Urcat pe o tribună improvizată, un alt lider sindical, Costel Caraş, preşedintele Asociaţiei Holstein România, l-a acuzat pe actualul ministru al agriculturii că a spart solidaritatea participării fermierilor la miting promiţând o subvenţie suplimentară de doi euro pentru fiecare oaie. “Păi, ne despart pe noi doi euro? Văd acolo în spate o pancartă – Oi în România, nenumărate! Aşa este. Vreau să le spun guvernanţilor că în cazul în care planul A eşuează, adică astăzi nu vom avea câştig de cauză, avem şi un plan B. Şi acela este de a aduce utilajele la Bucureşti. Plătim impozite pe ele, deci avem voie să circulăm şi pe DN1 şi pe DN2, venim către Bucureşti. Păi ce suntem noi, oi? Suntem tauri! O să facem ce fac taurii, îşi apără cireada”, a ameninţat Caraş.
Noi vrem pământ!
El a afirmat că în 1989 erau în România 7,5 milioane de vaci, iar anul aceste mai sunt doar un milion: “Dacă o ţinem tot aşa, în primăvară vor fi sub 700.000 de vaci-matcă. “România este în locul 12 în topul mondial al importului de alimente. Nu se poate aşa ceva. Guvernul trebuie să ne dea posibilitatea să cumpărăm noi pământul. Dar pentru asta trebuie să luptăm. Nu ştiu dacă au dreptul şi alţii. Deja 80 000 de hectare de teren au fost vândute aiurea. În foarte scurt timp, adică în 5 ani de acum încolo, o să devenim sclavi pe pământurile noastre cu patroni din Germania,Qatar sau Kuweit”.
“Nu mai putem îndura”, “Mâncarea noastră e sudoare, nu şpagă”, “Jos ministrul visător, puneţi un agricultor”, au strigat protestatarii care au cerut, în nenumărate rânduri, demisia actualului ministru al agriculturii.
Pe lângă neacordarea la timp a subvenţiilor de stat şi a ajutoarelor pentru secetă, ţăranii îi fac vinovaţi pe guvernanţi şi pentru distrugerea sistemului naţional de irigaţii care i-a făcut foarte vulnerabili în cazul calamităţilor naturale. “Toate guvernele de până acum sunt vinovate că s-au distrus irigaţiile. Tot ei au venit şi au spus hai să nu mai păzim conductele şi punctele de distribuţie că am o firmă de pază care o să se ocupe”, a explicat Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli.
Nemulţumiţi că ministrul agriculturii era plecat chiar în ziua în care ştia că va avea loc mitingul fermierilor, iar premierul Ponta se află în discuţii la Cotroceni, protestatarii au încercat în jurul orei 14.00 să dea buzna în clădirea Guvernului. Ei au fost împiedicaţi de jandarmi care au apelat la gaze lacrimogene pentru a-i calma pe protestatari şi au arestat trei fermieri mai recalcitranţi.
„Mă, Ponta! ieși afară să-ți dau lapte dă la mine”
Protestatarii, veniți în București din Teleorman, Braşov, Bacău, Botoşani, Ialomiţa, Covasna, Constanţa, fluierau de zor, așa ca arbitrii la meci. Unii și-au luat cu ei vuvuzelele păstrate, probabil, de la campionatul mondial de fotbal, fluiere și talăngi din acelea care se pun la gâtul vacilor. Oamenii, îmbrăcați cu veste verzi inscripţionate cu mesajul „SOS, salvaţi agricultura României”, erau cu ochii țintiți spre ferestrele închise ale Guvernului: „Uite-i, măă, cum ne urmăresc de după perdea! Filmați-i pe ăia, nu pe noi!!!”, strigă spre reprezentanții presei un participant iritat. Un țăran cu pălărie verde e supărat-foc pe primul ministru Victor Ponta. Crede că el e de vină pentru că i-au murit trei capre și șase oi: „Mă, Ponta!, Mă, băiatule, ieși afară, să-ți dau lapte dă la mine, că oilii mele au murit toate, dă foame!!” Nu-l aude nimeni în vacarmul general. Zbierăte, fluiere, claxoane, vuvuzele, talăngi și…fanfara care cântă mereu, neobosită, ca la nuntă. În mijlocul Pieței, protestatarii au adus și un tractor verde în fața căruia au montat o frumoasă vacă Holstein, din fibră de sticlă. La gât, animalul are un bilet pe care stă scris: „România, egal țări europene”. Lângă acest „grup statuar” un țăran, plin de ciulini din cap până-n picioare, trage de blană o biată oaie care behăie disperată. La rândul ei, aceasta e „împodobită” cu ciulini.
Din spate cineva urlă hotărât: „Agricultura e lăsată de izbeliște! Huoooo!” Restul participanților fluieră: „Fiuu, Fiuu!” și agită câteva pancarte pe care e scris cu litere de-o șchioapă: „Ați distrus agricultura! Rușine!”
Dezinteresul guvernanţilor+seceta=dezastrul zootehniei
Alte inscripții de la acest miting sunt: „Ciulinii- cultura de bază a agriculturii”, „Mâncarea este puterea omului”, „Dezinteresul guvernanţilor+seceta=dezastru zootehniei”, „Munca noastră este sudoare şi nu şpagă”, „Respectați legile!” „Cerem demisia ministrului Agriculturii”, „Aţi promis investiţii în agricultură. V-am votat, ne-aţi înşelat!”. Câțiva bucureșteni, nemulțumiți pentru că s-a oprit circulația în zonă, au început să strige către protestatarii din Piață: „La muncăăă, băă! Din cauza voastră am parcat la doi kilometri!” Revoltat, unul dintre agricultori, și-a arătat palmele muncite: „Băă, io am mâinile crăpate de muncă, lucrez de la 12 ani pe tarla! Huoooo!” Scandalul e gata să înceapă. Protestatarii se agită. Jandarmii sunt cu ochii pe ei, gata să arunce cu gaze lacrimogene. În câteva clipe, oamenii încep să împingă gardurile spre polițiști, iar patru dintre manifestanţi sunt ridicaţi imediat și duși la mașini.
(text şi foto: Dana Şerb/Răzvan Mateescu)