4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:31
No menu items!

Feniculul magic

spot_img

Feniculul magic

Cunoscut din perioada Greciei antice, planta cu flori aurii şi fructe dulci reprezintă o excelentă sursă de fier, calciu, magneziu, mangan, potasiu, zinc, seleniu, vitamine, fibre, carbohidraţi, ulei volatil, flavonoide, albumine, zaharuri, mucilagii, ceruri şi stigmasterină.

Feniculul are proprietăţi antiseptice, antiinflamatoare, analgezice, antispasmice, antifungice, sedative şi expectorante. Feniculul elimină toxinele, este diuretic, galactogog, calmează tusea, este ideal pentru diabetici, scade tensiunea şi are capacitatea de a absorbi gazele intestinale.

Feniculul este utilizat în homeopatie pentru ochi şi pentru creşterea secreţiei de lapte.
Folosit sub formă de comprese, inhalaţii şi gargară, calmează inflamaţiile gâtului, laringita, amigdalita, faringita, bronşita, astmul bronşic şi tusea convulsivă.

Feniculul are capacitatea de a preveni şi calma indigestiile, enterocolitele, colicile, balonările şi constipaţia, digestia lentă şi indigestia. Ceaiul de fenicul tratează tulburările digestive, icterul şi diminuează efectele alcoolului.

Recomandat în curele de slăbire, feniculul ajută la eliminarea toxinelor, la prevenirea retenţiei de apă, datorită efectului diuretic şi intensifică procesele metabolice, reducând pofta de mâncare. Recomandat în menopauză, ceaiul de fenicul ajută la păstrarea oaselor puternice, a elasticităţii pielii şi a părului mătăsos.

Uleiul de masaj ajută la reducerea celulitei, la eliminarea toxinelor, a edemelor şi a durerilor reumatice, lăsând pielea elastică, netedă şi relaxată. Uleiul de fenicul conferă o stare de confort, fiind util persoanelor nervoase, iritabile. Este folosit pentru îngrijirea pielii uscate, calmarea pielii iritate şi împotriva hematoamelor.

Folosit cu succes în gastronomia tradiţională din Iran, India, Grecia şi Italia, bulbul de fenicul este foarte gustos, crocant, dulce şi zemos, fiind nelipsit la prepararea murăturilor, a oţetului şi a pâinii aromate, drept garnitură la carne, peşte şi fructe de mare.

R.M.

Articolul precedent
Articolul următor