8.4 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 13:00
No menu items!

FBI și MI5: China este ”cea mai mare ameninţare pe termen lung la adresa securităţii economice”

spot_img

Activitățile chinezilor sunt „îngrijorătoare” pentru directorul general al MI5, Ken McCallum, iar șeful FBI, Christopher Wray, a afirmat că Guvernul chinez ”reprezintă cea mai mare ameninţare pe termen lung” la adresa securităţii economice şi naţionale, pentru Regatul Unit, Statele Unite şi aliaţii din Europa şi din alte părţi ale lumii.

Șeful spionilor britanici, Ken McCallum, a declarat că serviciile britanice de informaţii interne ”au dublat deja efortul limitat anterior împotriva activităţii chineze îngrijorătoare”, adăugând că derulează de 7 ori mai multe investigaţii, comparativ cu perioada dinaintea pandemiei, în 2018.

De asemenea, directorul FBI a avertizat că Beijingul a intervenit direct în alegerile Congresului de la New York în acest an, întrucât nu dorea să fie ales un candidat fost opozant şi protestatar în Piaţa Tiananmen.

”Guvernul chinez încearcă să modeleze lumea prin amestecul în politica noastră (şi în cea a aliaţilor noştri, ar trebui să adaug)”, a spus Wray, adăgând că Guvernul chinez ”reprezintă o ameninţare şi mai serioasă pentru afacerile occidentale decât îşi dau seama chiar şi mulţi oameni de afaceri sofisticaţi” şi este ”hotărât să vă fure tehnologia”.

Programul de hacking al Guvernului chinez este ”mai extins decât cel al oricărei alte ţări dezvoltate combinate”, potrivit lui Wray.

În ultimul an, Marea Britanie a împărtăşit informaţii cu 37 de ţări pentru a le ajuta să se apere împotriva spionajului cibernetic, a mai spus directorul MI5, Ken McCallum.

”Acuzaţiile oficialilor de informaţii britanice şi americani împotriva Chinei sunt complet nefondate, iar aşa-numitele cazuri pe care le-au enumerat sunt fără temei”, a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei în Marea Britanie. Purtătorul de cuvânt a afirmat că Beijingul a cerut ambelor ţări ”să înţeleagă clar tendinţa vremurilor, să renunţe la mentalitatea Războiului Rece, care e învechită, să nu răspândească ”ameninţarea Chinei” şi să nu mai creeze confruntări şi conflicte”.

E. Stan