1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 12:02
No menu items!

Fast-food-uri și plaje, locurile în care au fugit neozeelandezii după o lună de izolare

spot_img

Neoelandezii s-au aşezat la cozi pentru burgeri, cartofi prăjiţi şi cafea, marţi, după o lună de carantină care, potrivit premierului Jacinda Ardern, a contribuit la eliminarea cazurilor de transmitere comunitară a coronavirusului, relatează marţi Reuters, preluat de Agerpres.

Aproximativ 400.000 de persoane s-au reîntors la muncă după ce Ardern a redus cu o treaptă nivelul de alertă la nivel naţional, relaxând unele dintre restricţiile dure care au condus la suspendarea afacerilor şi activităţii instituţiilor timp de câteva săptămâni.

„Este greu să explic ce gust bun are”, a scris parlamentarul Christopher Bishop pe Twitter după ce a publicat o poză cu un pahar cu cafea luat la pachet.

Cozi lungi de maşini s-au format la punctele de vânzare ale McDonald’s Corporation din Auckland şi Wellington încă de la primele ore. „Am luat Quarter Pounder, Big Mac, băuturi… Mi-au mai rămas doi cheeseburgeri, dar nu îi pot termina”, a declarat Tai Perez, care a ajuns la un restaurant McDonald’s din Auckland la 4 dimineaţa, citat de New Zealand Herald.

Surf, plimbări pe plajă şi un joc de golf s-au numărat printre activităţile populare, marţi, după ce cei 5 milioane de locuitori au simţit din nou gustul libertăţii în urma unora dintre cele mai stricte măsuri de izolare din lume impuse ca răspuns la pandemia de coronavirus.

Ardern a declarat că blocajul a eliminat în mod eficient coronavirusul din ţară. Noile infecţii cu COVID-19 au crescut marţi cu două cazuri, ajungând la 1.124, rata de transmisie comunitară fiind de doar 0,4%. În Noua Zeelandă s-au înregistrat 19 decese asociate coronavirusului.

Totuşi, Ardern a subliniat că reducerea nivelului de pericol la nivelul 3 de la nivelul 4 a fost doar primul pas, adăugând că vor trece săptămâni până când toate restricţiile de circulaţie vor fi eliminate. „Este o luptă continuă”, a spus Ardern în cadrul unei conferinţe televizate. „Nu există un moment în timp în care această misiune se încheie. Ne aflăm în următoarea etapă a bătăliei şi nu am terminat”, a subliniat ea.

Restricţiile de nivel 3, care limitează libertatea de mişcare a persoanelor la deplasări locale şi menţine în continuare mall-urile, pub-urile, saloanele de înfrumuseţare şi alte afaceri închise, vor dura cel puţin două săptămâni, a spus Ardern.

Trecerea la nivelul 2 va depinde de o revizuire a situaţiei la data de 11 mai, a spus premierul, adăugând că unele restricţii ar putea fi reintroduse.

„Nimeni nu doreşte un al doilea val în Noua Zeelandă şi trebuie să ne ferim de acest lucru”, a spus Ardern.

A existat o dezbatere care a luat amploare cu privire la terminologia care ar trebui utilizată pentru statutul Noii Zeelande în raport cu răspândirea coronavirusului, unii experţi spunând că „eliminarea” nu ar permite numărul redus de cazuri care apar. „Eliminarea nu înseamnă zero cazuri”, a precizat Ardern. „Este vorba despre o campanie continuă şi de toleranţă zero pentru cazuri” a adăugat ea.

Guvernul lui Ardern se confruntă acum cu provocarea repornirii economiei de 200 de miliarde de dolari dependentă de comerţ şi turism în timp ce se îndreaptă către alegerile naţionale din septembrie.

Ardern a declarat marţi Parlamentului că, în condiţiile restricţiilor de nivel 3, activitatea economică ar creşte la aproximativ 60-70% din capacitate obişnuită.

Westpac Bank a avertizat marţi într-o notă că stimulul guvernamental de 20 miliarde de dolari neozeelandezi (12 miliarde de dolari) ar putea să nu fie suficient pentru prevenirea unei alunecări abrupte, prognozând că PIB-ul va scădea cu 6,3% în 2020.

Cei 5 milioane de locuitori ai Noii Zeelande au fost supuşi unora din cele mai drastice restricţii din lume în răspuns la pandemie, premierul Jacinda Ardern ordonând la 26 martie închiderea birourilor, şcolilor, barurilor şi restaurantelor, inclusiv a serviciilor de livrare. Mai mult, au fost închise plajele şi locurile de joacă, ceea ce i-a forţat practic pe oameni să rămână în case şi să nu poată face decât scurte deplasări prin cartier.