-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:53
No menu items!

Fără remaniere. Toți miniștrii au trecut evaluarea de etapă a lui Ciucă

spot_img

Premierul Nicolae Ciucă a precizat, luni, într-un bilanț al Guvernului la 7 luni, că se încadrează în țintele asumate în programul de guvernare. Premierul a menționat că a realizat evaluarea miniștrilor, dar niciunul dintre aceștia nu va pleca acasă. 

”Am preluat responsabilitatea guvernării în urmă cu şapte luni, într-un moment în care economia era afectată de doi ani de pandemie, iar românii aveau nevoie de măsuri ferme care să le aducă siguranţă. Am trecut împreună peste criza sanitară, am stabilizat criza energetică, iar acum gestionăm şi avem sub control efectele pe care România, asemenea multor state, le resimt ca urmare a războiului din Ucraina. Am acţionat coordonat la nivelul Guvernului şi Coaliţiei de Guvernare, în strânsă colaborare cu preşedintele României.  Programul de Guvernare cu care am pornit la acest drum are ca principii de bază transparenţa, rezilienţa, stabilitatea, echitatea şi eficienţa, prin aplicarea cărora punem în centrul preocupărilor noastre cetăţeanul”, a transmis premierul în mesaj.

El arată că Sprijin pentru România, programul în valoare de 17,3 miliarde de lei, completează măsurile de protejare a cetăţenilor şi economiei de efectele crizelor multiple. Totodată, utilizarea cât mai eficientă a fondurilor europene şi naţionale, apărarea intereselor românilor şi României la nivelul Uniunii Europene, NATO şi în relaţia cu partenerii noştri strategici, respectarea principiilor de integritate şi moralitate au fost şi continuă să fundamenteze acţiunile Guvernului.

”România este astăzi o ţară sigură şi stabilă social, economic şi politic, pregătită sa depăşească cu bine efectele crizelor cu care ne confruntăm şi să se angajeze pe drumul reformelor, modernizării şi dezvoltării. În cele şapte luni, am asigurat cetăţenilor noştri şi economiei naţionale garanţii de securitate, în pofida riscurilor pe care le implica războiul de la graniţă. Niciodată România nu a fost mai apărată decât este acum ca stat membru NATO şi UE. Acest statut al ţării noastre, noul Concept Strategic al NATO adoptat recent la Madrid şi armata naţionala in continua modernizare oferă mai departe securitate românilor, dar si refugiaţilor ucraineni care aleg sa rămână în România”, a afirmat prim-ministrul.

El a menționat că, împreună cu societatea civilă, cu autorităţile locale, sprijiniţi de comunitatea europeană si instituţiile internaţionale, au reuşit să ofere adăpost şi sprijin pentru mai mult de 1,4 milioane de ucraineni care au fugit din calea războiului si s-au adăpostit temporar sau au tranzitat România. Spiritul de solidaritate al poporului nostru şi colaborarea exemplară intre cetăţeni si autorităţi in toata această perioadă au reprezentat un test de maturitate. România a acţionat ca un membru de facto al Schengen şi continuă sa o facă, oferind siguranţă nu doar românilor, ci şi cetăţenilor europeni.

”În plan social, prin măsuri coerente şi atent ţintite, am venit cu o plasă de siguranţă care să-i protejeze pe cetăţeni. Creşterea preţurilor la produse de bază, carburanţi şi energie ar fi fost şi mai acut resimţită în lipsa intervenţiei Guvernului. Am introdus măsuri de compensare şi stabilizare a preţului la energie electrică şi gaze naturale. Împreună cu mediul privat ne-am asumat reducerea/stabilizarea preţului la benzină şi motorină si eliminarea acţiunilor speculative din piaţa carburanţilor. Am încurajat mediul privat să menţină locurile de muncă şi să creeze altele noi pentru a înlătura riscul şomajului. Am crescut salariul minim pe economie şi am acordat facilităţi antreprenorilor să facă încă o majorare, oferind facilitatea suspendării impozitului şi contribuţiilor. Din primele zile de mandat am crescut pensiile şi drepturile sociale, iar în această lună cei mai mulţi dintre pensionari vor primi un sprijin financiar de 700 de lei care sa-i ajute in aceasta perioada marcata de creşterea preţurilor.

Românii care au nevoie de protecţia statului primesc deja vouchere sociale pentru achiziţionarea de alimente si produse de bază”, a arătat el.

Ciucă a mai precizat că au fost majorate valoarea tichetelor de masă, a normei de hrană pentru pacienţii din spital, iar pentru copiii şi tinerii aflaţi sub protecţia autorităţilor vor fi alocate fonduri mai mari pentru îngrijirea lor.

”Studenţii şi elevii vor fi încurajaţi şi susţinuţi, prin măsuri guvernamentale, să-şi continue studiile. Recent am aprobat programe in acest scop. Solidaritatea este esenţială în vremuri dificile şi, aşa cum am făcut pana acum, vom avea grija ca niciun cetăţean român sa nu fie lăsat în urmă.  Am creat un cerc de siguranţă pentru a proteja investiţiile şi economia românească, sursă şi resursă pentru îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor şi pentru drumul spre modernizare pe care împreună îl vom urma. Suntem Guvernul care a alocat cel mai mare buget de investiţii din ultimii 32 de ani, a crescut absorbţia fondurilor europene cu 7% şi pregăteşte mobilizarea a peste 90 de miliarde de euro fonduri europene”, a mai spus premierul.

El mai arată că a finalizat în urmă cu câteva zile toate documentele necesare care vor permite României să beneficieze în următorii ani de cele peste 44 de miliarde de euro fonduri europene, prin Politica de Coeziune. Înseamnă finanţări generoase pentru transport si infrastructură, investiţii in comunităţile locale care sa îmbunătăţească viaţa oamenilor si, pentru prima dată, un program operaţional dedicat îmbunătăţirii sistemului de sănătate.

”Operaţionalizarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă este urmată de accesarea celor aproximativ 30 de miliarde de euro. Am semnat deja proiecte, cel mai important fiind pentru începerea Autostrăzii Moldova, aşteptată de români zeci de ani. Transmiterea primei cereri de plată in valoare de 3 miliarde de euro, îndeplinirea ţintelor si jaloanelor asumate pentru trimestrul 2 şi pregătirea celei de a doua cereri de plata pentru a fi transmisa in luna octombrie oferă perspective certe că vom reuşi să atragem în acest an 10 miliarde de euro prin acest mecanism de finanţare.  Atragerea finanţărilor din PNRR, de care tara noastră are nevoie, este dublată de realizarea reformelor. Guvernul şi coaliţia de guvernare urmăresc cu asiduitate şi responsabilitate implementarea reformelor, parte a Programului de Guvernare si a procesului de modernizare Investiţiile româneşti şi străine beneficiază de predictibilitate, stabilitate, de facilităţi şi scheme de sprijin, cele mai multe incluse în Programul ”Sprijin pentru România”. Încurajăm investiţiile cu impact major în economie, in valoare de peste 1 miliard de lei, sprijinim transportatorii şi distribuitorii din domeniul rutier, afectaţi de criză. Facilitam accesul la finanţare firmelor care doresc sa-si extindă activitatea, precum si start-upurilor, prin programe de acordarea a garanţiile al căror plafon, in acest an, este de 7,5 miliarde de lei”, a mai precizat Nicolae Ciucă.

Potrivit acestuia, ”prin prisma susţinerii investiţiilor, au alocat 1 miliard de euro pentru proiectele finanţate din resurse naţionale astfel încât acestea să nu fie blocate de creşterea preţurilor la materiale de construcţii sau forţa de muncă. Înseamnă, în acelaşi timp, menţinerea locurilor de muncă şi a capacităţii întregului sector al construcţiilor pentru a implementa viitoarele proiecte de investiţii”.

”Protejarea locurilor de muncă în companiile a căror activitate este afectată de agresiunea militară rusă din Ucraina ne-a preocupat din primele zile ale războiului. Am stabilit continuarea a două măsuri de sprijin aplicate şi în timpul pandemiei COVID-19: plata şomajului tehnic şi programul Kurzarbeit, pentru că vrem ca fiecare român sa-si păstreze locul de muncă.Am repus agricultura şi industria alimentara între priorităţile Guvernului. Am sprijinit fermierii, maximizând potenţialul agriculturii prin măsuri care urmăresc lanţul de producţie până la procesare şi comercializare. Printr-un mix de măsuri ce susţine fermierii si încurajează prelucrarea in ţară a producţiei agricole garantăm românilor securitatea alimentară şi viitor agriculturii româneşti.  Faptul că România a înregistrat cea mai mare creştere economică între statele membre ale Uniunii Europene in primul trimestru al acestui an, iar investiţiile străine directe au crescut cu 34% în primele patru luni ale acestui an comparativ cu anul trecut validează încrederea investitorilor în economia naţională şi confirmă măsurile luate de Guvern”, a mai arătat premierul.

”Este nevoie sa consolidam ceea ce am reuşit până acum, iar stabilitatea socială, economică şi politică sunt fundamentale pentru continuarea obiectivelor noastre.  Investiţiile vor fi impulsionate in continuare de către fondurile europene pe care le avem la dispoziţie, precum şi de parteneriatul onest cu mediul de afaceri. În momente de criza este nevoie mai mult ca oricând să fim solidari şi uniţi, să ne ascultăm, sa ne înţelegem, să ne ajutam. Ca Prim-ministru şi preşedinte al Partidului Naţional Liberal, voi susţine  cu fermitate toate măsurile de dezvoltare a antreprenorilor locali şi a capitalului românesc, dar si menţinerea României ca o destinaţie atractivă pentru investitorii străini.  Păstrarea cotei unice de impozitare, a  schemelor de ajutor de stat şi accesul la finanţare asigură mediul necesar dezvoltării investiţiilor.  Continuăm să îmbunătăţim colectarea la bugetul de stat prin digitalizare si o administraţie mai eficientă”, a subliniat premierul.

Ciucă a mai menţionat că un obiectiv important asumat de Guvern este obţinerea independenţei energetice a României şi transformarea ţării într-un factor de securitate energetică în regiune.

”Noua Lege offshore şi investiţiile în energie fac posibilă exploatarea   resurselor de gaze naturale din Marea Neagră şi a celor de mare adâncime din judeţul Buzău. Prin exploatarea resurselor din platoul continental al Mării Negre care aparţine României, vom ajunge să asigurăm 90% din necesarul de consum. Reprezintă un salt remarcabil şi dovedeşte capacitatea României de a găsi noi resurse şi soluţii într-o perioadă în care furnizarea de gaze naturale la nivel mondial este ameninţată de războiul din Ucraina”, a afirmat el.

”Crizele actuale au arătat ca trebuie să producem mai mult în Romania. Să reintegram industrii, sa fim orientate către viitor. Să acceleram digitalizarea, iar aprobarea de către Guvern a Cloud-ului Guvernamental este un pas decisiv in aceasta directie. Sa dezvoltăm infrastructura. Să facem o tranziţie energetică inteligentă care să-i protejeze pe consumatori. Să considerăm educaţia şi inovarea priorităţi naţionale şi să le finanţăm ca atare. Sa modernizam, consolidam si dezvoltam sistemul de sănătate. Resursele naţionale şi europene pe care le avem la dispoziţie – peste 90 de miliarde de euro în anii următori – vor finanţa proiecte vitale de infrastructură de transport, de sănătate, investiţii în energie, proiecte de dezvoltare locală şi tranziţia la energia verde”, a spus Ciucă.

De asemenea, volumul mare de finanţare pentru următorii ani va accelera ritmul de modernizare al României si drumul alături de state puternice si dezvoltate.

”Primirea foii de parcurs pentru aderarea la OCDE reprezintă o oportunitate de implementare a  celor mai bune practici şi standarde ale acestui for interguvernamental, cu toate avantajele economice şi politice care decurg din statutul membru. Facem eforturi intense pentru accelerarea procedurilor de aderare la OCDE, pentru a fi alături de state cu democraţii consolidate, care deţin peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. În cele şapte luni de mandat, in contextul dificil binecunoscut, am reuşit să progresăm social, economic şi să consolidăm statutul nostru în plan internaţional, pentru că am avut capacitatea de a acţiona coerent şi coordonat ca echipa guvernamentală angajată să protejeze interesele cetăţenilor români şi ale României. Am avut stabilitatea politică si susţinerea Coaliţiei de Guvernare, a Parlamentului si a preşedintelui României, care au făcut posibil să asigurăm românilor siguranţă, protecţie, iar ţării, angajarea pe drumul dezvoltării”, a afirmat premierul. 

Premierul a mai anunţat că evaluarea de etapă a membrilor Cabinetului a făcut-o pe baza a zece criterii obiective raportate la aşteptările cetăţeanului şi societăţii româneşti.

”Stadiul îndeplinirii Programului de Guvernare, angajamentul în baza căruia am preluat responsabilitatea guvernării, şi al Programului Sprijin pentru România, a fost corelat eforturilor de a asigura finanţarea măsurilor luate din surse interne şi externe. Iar în acest sens am monitorizat cu atenţie şi m-am bucurat să constat ca fiecare membru al Cabinetului a abordat cu multă seriozitate angajamentul de îndeplinire a ţintelor, jaloanelor şi reformelor din PNRR, ceea ce ne oferă şansa accesării acestui mecanism de finanţare european. Aceeaşi importanţă am acordat-o atragerii celorlalte fonduri europene puse la dispoziţia României prin Cadrul financiar multianual 2014-2020 şi pregătirii proiectelor pentru finanţarea din actualul exerciţiu financiar. Modul în care resursele naţionale şi europene au fost utilizate în beneficiul oamenilor şi dezvoltării comunităţilor este un alt criteriu care a stat la baza evaluării echipei guvernamentale”, a spus premierul.

Potrivit premierului, ”războiul ilegal şi ilegitim din Ucraina a dovedit încă o dată puterea solidarităţii şi unităţii statelor europene şi membre NATO. Consolidarea statului României de stat european şi euro-atlantic, puternic ataşat valorilor democratice şi respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale, a rămas în toată această perioadă o linie de efort căreia i-am adăugat obiectivul de a pregăti procesul de aderare la OCDE”.

”La fel de importante au fost si rămân pentru fiecare membru al echipei guvernamentale respectarea criteriilor de integritate şi de transparenţă, valori fără de care nicio politică guvernamentală nu ar avea credibilitate.  Avem datoria morală si  responsabilitatea de a veni in faţa cetăţenilor şi a le prezenta onest ce am făcut până acum şi ce ne-am propus in continuare. Am făcut-o si o voi face de fiecare dată. Susţinerea românilor este fundamentul pe care putem construi mai departe, iar stabilitatea echipei de miniştri oferă garanţia ca vom acţiona in continuare responsabil pentru atingerea obiectivelor cetăţenilor noştri si pentru continuarea procesului de modernizare a României”, a conchis Ciucă.

                                                                                                                  Adina Silav