Suedia nu a emis niciodată restricții obligatorii pentru a reduce răspândirea noului coronavirus, solicitând în schimb cetățenilor săi să mențină în mod voluntar distanța socială. Suedia are un număr relativ mare de decese pe cap de locuitor și numărul de îmbolnăviri în comparație cu alte țări – semne că strategia poate să nu funcționeze, susține businessinsider.com.
Cel puțin 45 de țări au emis restricții pentru a încetini răspândirea noului coronavirus în martie și aprilie. Suedia nu era una dintre ele.
În schimb, „modelul suedez” încurajează locuitorii să mențină în mod voluntar distanța socială și permite întreprinderilor, restaurantelor, barurilor și școlilor să rămână deschise.
Datele sugerează că țara ar putea plăti un preț îngrijorător, susține Business Insider, în analiza situației din 12 state.
Țara, care are o populație de 10,23 milioane de locuitori, a raportat peste 3.500 de decese COVID-19. Această cifră este mică în termeni absoluti în comparație cu numărul de persoane pe care virusul le-a ucis în unele țări mari – cifra de decese din SUA a ajuns la 85.000, de exemplu. În ceea ce privește dimensiunea populației din Suedia, numărul persoanelor care au murit este în conformitate cu țările care au avut focare mult mai mari.
Săptămâna trecută, epidemiologul Anders Tegnell, care conduce răspunsul la coronavirus din Suedia, a declarat într-un interviu la „The Daily Show” că numărul mare de decese a fost neașteptat.
„Nu am calculat niciodată o cifră a mortalității mare inițial, trebuie să recunosc”, a afirmat Tegnell. „Am estimat că vor fi mai multe persoane bolnave, dar numărul morților a venit într-adevăr ca o surpriză pentru noi”.
În mod similar, rata de deces din Suedia – un calcul care împarte numărul de decese confirmate de coronavirus la numărul de cazuri raportate – este printre cele mai mari din lume. Peste 12% dintre persoanele care au primit oficial un diagnostic COVID-19 în această țară au murit.
Există mai multe explicații potențiale pentru aceste numere. Ratele de deces, de exemplu, pot fi modelate în mare parte prin testare, cu mai puține testări, ceea ce duce la pierderea unor cazuri minore și, prin urmare, la creșterea ratei. Rata de testare pe cap de locuitor a Suediei este de 17,58 la 1.000 de persoane, conform datelor de la Statista. Aceste cifre sunt relativ scăzute în comparație cu cele ale Norvegiei, unde rata este 37,86, și cele ale Islandei – 160,44.
SUA au testat 30,14 persoane din fiecare 1.000, potrivit Worldometers.
Numărul testelor pozitive în Suedia sugerează, de asemenea, că această explicație ar putea avea un merit. Suedia a confirmat aproximativ 28.000 de cazuri din 177.200 de teste efectuate – o rată pozitivă de aproximativ 15,8%. Organizația Mondială a Sănătății a spus că țările vor ști că testează la un prag suficient atunci când mai puțin de 10% din teste revin pozitive.
O explicație pentru numărul relativ mare de decese din țară ar putea fi faptul că jumătate din decesele Suediei au fost în case de îngrijire medicală. Persoanele în vârstă sunt mult mai susceptibile să moară din cauza coronavirusului decât tinerii, astfel încât focarele în unitățile de îngrijire de lungă durată sunt probabil mai mortale decât cele din alte categorii ale populației.
Cu toate acestea, numărul total de cazuri din Suedia este, de asemenea, ridicat în raport cu populația sa.