-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 1:25
No menu items!

Faptele torționarului Iuliu Sebestyen, fost adjunct la Penitenciarul Gherla

spot_img

gherla_sebestyen

Fostul adjunct al șefului Penitenciarul Gherla, din anii ’50, Iuliu Gheorghe Sebestyen, este unul dintre torţionarii acuzaţi de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoriei Exilului Românesc (IICCMER) de moartea a cel puţin 15 deţinuţi.

Plângerea pentru omor deosebit de grav nu a mai fost, însă, depusă la Parchetul General, pentru că fostul lt.major Iuliu Sebestyen a murit la sfârşitul anului trecut. Documentele şi mărturiile obţinute de IICMER arată că, în perioada ianuarie 1954 – decembrie 1955, când a ocupat funcţia de locţiitor al comandantului pentru pază şi regim la Formaţiunea 0606 Gherla, regimul impus de acesta a fost unul dintre cele mai dure din penitenciarele comuniste, deţinuţii ajunşi aici fiind, practic, condamnaţi la lichidare fizică.

Doi dintre supravieţuitori au declarat specialiştilor IICCMER că hrana consta exclusiv din terci şi zemuri acre, aerul era stricat şi pedepsele cu carcera şi izolarea erau la ordinea zilei. Iar ofiţerul Sebestyen era caracterizat ca fiind de „o răutate câinească”, pentru că pedepsele cele mai blânde pe care le dădea erau legarea în lanţuri sau bătaia cu biciul. Potrivit documentelor consultate, în acea perioadă, la Gherla, erau aproximativ 1.400 de deţinuţi, iar 15 dintre ei au murit în condiţii suspecte.

În 1956, Iuliu Sebestyen a fost trecut în rezervă după ce a fost sancţionat pentru beţie şi acte de huliganism, el ocupând, apoi, o bună perioadă de timp, funcţia de şef al sucursalei CEC din Raionul Sărmaş. Iuliu Sebestyen era unul dintre cei 35 de toţionari comunişti în viaţă, foşti şefi ai pentitenciarelor din regimul communist, descoperiţi de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

Marilena Nedelcu