3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 21:56
No menu items!

Fapta săvârșită de Florin Cîțu are încadrare PENALĂ

spot_img

Florin Cîțu a condus sub influența băturilor alcoolice, în urma cu 20 de ani, în statul american Iowa, iar această faptă a fost încadrată de judecători ca fiind penală, susțin specialiștii în drept din SUA și din România. Fapta penală a fost negată însă de premier, miercuri, când a recunoscut că a avut de plătit o simplă contravenție și a fost „o greșeală”.

Legislația statului american, diferită de cea românească, are încadrări distincte pentru violarea legilor:

  • felonies – delict deosebit de grav, 
  • misdemeanors – delict minor și
  • civil infractions – infracțiuni civile, care nu intră în sfera penală.

Fapta comisă de premierul Cîțu, mai exact cea de conducere sub influența băturilor alcoolice, numită de statul american DWI (driving a vehicle while intoxcated) a fost încadrată în categoria misdemeanors, adică cea delictelor

Aceste misdemeanors pot fi de mai multe feluri: simple misdemeanors (delicte simple), serious misdemeanors (delicte serioase), și aggravated misdemeanors(delicte grave).

Încadrarea făcută de judecător a faptei lui Florin Cîțu a fost cea de serious misdemeanor, adică delict serios și a avut sentința finală în luna martie a anului 2001, constând în 2 zile de închisoare și o amendă de 1000 dolari.

În cadrul emisiunii News Hour with CNN de miercuri seara de la Antena 3, avocatul Ruslan Bocancea, parte din Baroul Avocaților din SUA,  a declarat că ceea ce a făcut premierul  Cîțu se încadrează la fapte penale.

”Este vorba de o faptă penală. Din informațiile pe care mi le-ați prezentat, reiese că este vorba despre conducerea unui vehicul de o persoană aflată fie sub influența alcoolului, fie a vreunui drog, fie având o concentrație alcoolică de 0,08% sau mai mult.

Conform informațiilor publice, reiese că fapta a fost săvârșită în data de 3 decembrie 2000. Poliția oprește o mașină aflată în circulație, pentru o nerespectare, cum ar fi un far stins, o nesemnalizare. În cazul opririi se interoghează dacă s-a consumat alcool sau vreo altă substanță.

În mod normal, un ofițer de poliție reține persoana respectivă, pe o perioadă de 48 de ore, până se fixează un termen în fața unui judecător, pentru a se decide următorul pas. (…) A avut loc o perioadă de negociere între procuror și domnul prim-ministru și s-a ajuns la o înțelegere prin care se recunoaște vinovăția și în ședința avută pe validarea acordului cu procurorul, din 26 martie, judecătorul a decis condamnarea la două zile de închisoare, însă acestea s-au compensat cu timpul în care a fost reținut”, a spus avocatul din SUA, Ruslan Bocancea.

Procurorul Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului a declarat și el, pentru Antena 3, că fapta comisă de Florin Vasile Cîțu este infracțiune și nu contravenție, așa cum a susținut premierul, miercuri, la conferința de presă. În plus, Gheorghe Iancu consideră că Florin Cîțu nu ar trebui să mai ocupe funcția de premier.

Lorena Luchian