2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:16
No menu items!

Falimentul Asociației FC Steaua poate stârni o nouă furtună în Ghencea

spot_img

Pe 22 septembrie, instanța va decide dacă fostul președinte al Consiliului de Administrație al AFC Steaua, Viorel Păunescu, va fi făcut responsabil pentru intrarea în faliment

ghencea_steaua

Raportul lichidatorului a  constatat că în decursul timpului au existat transferuri din patrimonial debitoarei, atât cu titlu gratuit, cât și cu titlu oneros, dar s-a prescris termenul de recuperare.

Insistența Direcției Generale a Finanțelor Publice București de a-și recupera datoriile de la defuncta Asociație Fotal Club Steaua București i-ar putea aduce noi dureri de cap lui Gigi Becali, dar și lui Viorel Păunescu, fostul președinte al Asociației.  Tribunalul București va lua în discuție, pe 22 septembrie, posibilitatea promovării unei acțiuni în atragere a răspunderii organelor de conducere a AFC Steaua pentru falimentul Asociației. În iunie, dosarul insolvenței s-a amânat pentru „convocarea adunării generale a creditorilor în vederea discutării oportunităţii formulării cererii de atragere a răspunderii patrimoniale”. Procesul verbal al Adunării, publicat în Buletinul Insolvenței din 16 septembrie și obținut de Sursa Zilei dezvăluie modul cel puțin dubios în care s-a prăbușit Asociația Fotbal Club Steaua după ce Gigi Becali a preluat clubul.

Untitled

La termenul amintit, judecătorul care  gestionează dosarul de faliment va trebui să soluționeze  “disputa” dintre lichidator și creditorul majoritar al AFC Steaua, Direcția Generală a Finanțelor Publice București. Mai exact, actualul lichidator, deși arată în raport că sunt bunuri care au plecat “cu titlu oneros” din patrimonial AFC Steaua ca aport al SC Fotbal Club Steaua, procesul împotriva fostei conduceri al AFC Steaua nu mai poate fi demarat, întrucât termenul de recuperare a creanțelor s-a prescris.  SC Fotbal Club Steaua este  societatea care deține în prezent clubul din Ghencea și care este controlată de Gigi Becali.

Asociația Fotbal Club Steaua București a fost membru fondator al SC Fotbal Club Steaua București SA  cu un aport la capitalul social de 360.000 dolari, reprezentând contravaloarea Instalației de Publicitate ROTOROLL, care a fost adusă ca aport în natură.

În schimb, DGFP Bucuresti consideră oportună formularea de către lichidatorul judiciar a cererii de atragere a răspunderii patrimoniale a organelor de conducere, având în vedere că din rapoartele întocmite de acesta rezultă ca sunt incidente prevederile art. 138 din Legea nr. 85/2006, astfel: „Președintele Consiliului de Administrație al Asociației Fotbal Club Steaua  București, a contribuit la ajungerea în insolvență a debitoarei prin cedarea patrimoniului său către SC Fotbal Club Steaua București”.  Pentru o bună perioadă de timp, președintele CA al Asociației a fost Viorel Păunescu.

Dacă o astfel de acțiune s-ar admite, ar însemna că Fiscul se poate îndrepta împotriva foștilor conducători ai Asociației pentru recuperarea datoriilor.

Lichidatorul arată că “în perioada 2003 – 2005, Asociația Fotbal  Club Steaua București  a înstrăinat aportul adus la FC Steaua București, astfel că în acest moment nu mai sunt nici posibilități de anulare a operațiunilor de înstrăinare, întrucât au trecut mai mult de 3 ani de la deschiderea procedurii insolvenței”.

Filmul unui faliment dubios

Raportul actualului lichidator al AFC Steaua arată foarte clar filmul prăbușirii asociației.

Astfel, pe 9 ianuarie 2012, Tribunalul București a decis să închidă procedura insolvenței. Împotriva acestei decizii au făcut recurs Direcția Generală a Finanțelor Publice București și AVAS, care au solicitat continuarea procedurii insolvenței în vederea recupării datoriilor, cele două instituții de stat fiind principalele creditoare ale AFC Steaua.  Pe 29 noiembrie 2012, Curtea de Apel București a admis ambele recursuri și a trimis dosarul spre rejudecare. Pe 18 martie 2013, a fost numit un nou administrator judiciar al AFC Steaua. Din documentele deținute de Sursa Zilei reiese că primul administrator desemnat nu a făcut prea multe demersuri pentru a vedea situația bunurilor Asociației.

Noul lichidator a reușit să stabilească situația exactă a patrimoniului Asociației.

În afara Instalației Publicitare menționată mai sus, actualul lichidator a prezentat și o situație a brandului Steaua și despre cum a pierdut asociația această marcă.

In ceea ce privește Marca națională  Steaua  nr. 45638, titular Asociația  Fotbal Club Steaua București, a beneficiat de protecție pe teritoriul României până în anul 2009 și întrucât nu s-a solicitat prelungirea protecției, a decăzut din drepturile conferite de marcă, dar la data de 08.04.2004, prin cererea nr.100172, marca Steaua a fost cesionată SC Fotbal Club Steaua București  SA, și prin Decizia 500437 OSIM a înregistrat cesiunea

raport 16 septembrie

Deci și brandul Steaua a fost pierdut de Asociație într-un mod extrem de “lejer”. Dacă se afla în termenul prevăzut de lege, lichidatorul putea cere anularea cesiunii.

Cristi Ciupercă