Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, prezintă două scenarii posibile pentru perioada de după 1 aprilie, când expiră actuala schemă de plafonare a prețurilor la energie.
Principala variantă luată în calcul este menținerea sistemului actual de compensare-plafonare, în contextul instabilității regionale cauzate de sistarea tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina și situația din Republica Moldova.
”Unul dintre scenariile pe masa noastră este să continuăm actuala schemă de compensare-plafonare şi sunt nişte motive în spate. Suntem într-un context regional extrem de complicat şi ştiţi foarte bine situaţia sistării tranistului gazului rusesc prin Ucraina, presiunile din Republica Moldova, toate aceste lucruri pun la rândul lor presiune pe preţuri şi această schemă, cu bune, cu rele, totuşi, a asigurat pentru consumatorul final (…) un preţ stabil şi rezonabil, aş spune, la facturi la energie electrică”, a declarat ministrul Energiei, miercuri seară, la Antena 3 CNN.
Potrivit acestuia, un alt scenariu de lucru este ”să ţintim mai bine sprijinul”.
„Adică românii care cu adevărat nu-și permit să plătească facturile la utilități, să beneficeze de un sprijin din partea statului român, sub forma unui voucher sau sub forma unui alt mecanism de compensare, astfel încât să nu lăsăm pe nimeni în urmă”, a precizat Burduja.
Acesta i-a sfătuit pe români să aleagă cele mai mici oferte de pe piaţă.
”Chiar îi rog pe toţi românii să fac asta, să intre pe site-ul ANRE şi să vadă ofertele şi să o aleagă pe cea mai mică (…) Asta nu ştiu foarte mulţi români. Deci e un proces care se face integral online şi este extrem de rapid şi foarte simplu. Mai mult, dacă românii ar face asta în număr mare, ce s-ar întâmpla? Ar pune presiune pe furnizori, care ar coborî succesiv preţurile şi ar veni cu oferte extrem de competitive”, a mai declarat ministrul.
În ce privește consumatorii vulnerabili, Burduja a menționat persoanele cu venituri reduse, de până la 2.000 de lei, însă această variantă ar avea nevoie de modificarea legislației privind consumatorul vulnerabil. Acum, 90.000 de gospodării se încadrează în această categorie.
Adina Bucur