6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 23:49
No menu items!

Facturile bubuie, iar legea consumatorului vulnerabil încă se discută în Parlament

spot_img

Chiar dacă prețurile la gaze și curent au explodat deja, legea consumatorul vulnerabil zace de mai bine de cinci luni în Parlament, desi este un proiect inițiat de Guvern. Autoritățile susțin că vor fi urgentate lucrările, în timp ce PSD vine cu propria variantă de proiect.

Premierul Florin Cîțu a menționat că preferă să fie adoptată cât mai repede legea în loc să treacă în ședința de Guvern un act normativ prin care să aloce ajutoare consumatorilor vulnerabili.

Proiectul Guvernului prevede ajutorul pentru familiile care au un venit de până în 810 de lei, față de 800 de lei, în prezent, pe fiecare membru component, dar și pentru persoane singure (familiile monoparentale), plafonul de venit urmând a crește de la 1.082 de lei la 1.445 de lei.

Pentru cei cu veniturile cele mai mici, compensarea este de 100 la sută, iar compensarea cea mai mică va fi de 10 la sută.

Valoarea de referință, la care se va aplica procentul de compensare, cuprins între 10 și 100 la sută, va fi de 250  de lei (față de 262  de lei, în momentul actual) pentru gaze naturale, 500 de lei (240 de lei, acum) pentru energie electrică și 80 de lei (în prezent, 58 de lei, cei cu ajutor social, și 54 lei maximum, restul beneficiarilor) pentru combustibili solizi sau lichizi.

În cazul familiilor și persoanelor singure care au locuințele racordate la sistemul centralizat de termoficare valoarea de referință se va stabili în limita consumului mediu și în funcție de prețul local al gigacaloriei.

În acest scop, harta României va fi împărțită în 3 zone de temperatură (rece, temperată și caldă), pentru fiecare stabilindu-se un consum mediu lunar corespunzător lunilor de iarnă și mărimii locuinței (1, 2, 3, 4 sau mai multe camere). De exemplu, județul Bacău se situează în zona rece.

În ceea ce privește suplimentul de energie, acesta va fi diferențiat pe tipuri de consumuri. Astfel, pentru consumul de energie electrică suplimentul lunar va fi de 30 de lei, gaze naturale-10 lei, energie termică-10 lei, iar pentru cei care utilizează combustibili solizi și lichizi va fi de 20 de lei.

Asta în timp ce PSD propune, prin amendamentele pe care vrea să le depună la legea consumatorului vulnerabil, creşterea plafonului de venit pentru acordarea ajutoarelor de încălzire şi reducerea la 30 de zile a termenului pentru elaborarea normelor de aplicare.

Social-democraţii vor ca venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire să fie de 1.149 de lei/persoană în cazul familiei și 2.053 lei în cazul persoanei singure. Argumentul PSD este că astfel, pot beneficia de ajutor de încălzire 747.000 de gospodării, reprezentând 10% din total gospodării existente în România.

De asemenea, PSD propune ca valoarea de referinţă, care în proiect este de 250 lei/lună pentru gaze naturale, de 500 lei/lună pentru energie electrică şi de 160 lei/lună pentru combustibili solizi si/sau petrolieri, să fie indexată anual, de la 1 ianuarie, cu indicele inflaţiei.

 

                                                                                                                Adina Silav

Ședință urgentă la Guvern. Se cer explicații pentru facturile uriașe la energie electrică