Casa Poporului, a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, are o factură la curent de un milion de lei. Ca să se reducă din cheltuieli au fost începute reabilitările termice, iar instalaţiile de iluminat au fost schimbate.
În prezent, se află în derulare un studiu de fezabilitate care analizează problematica eficientizării consumurilor de utilități.
Casa Poporului are peste 200 de mii de becuri, marea majoritate schimbate cu cele LED. Doar în subsoluri, mai sunt becuri tradiționale de 24 volți. Aparatura tehnică – laptopuri, calculatoare și alte echipamente din cele 1.100 de camere încarcă însă semnificativ factura.
Cel mai mult consumă instalațiile industriale din subsolul clădirii. Cea responsabilă cu încălzirea este unică în Europa și are o capacitate de 32 de gigacalorii pe oră. Tot la subsol sunt și pompele de apă care alimentează întreaga clădire și asigură udatul grădinilor.
Parlamentul încearcă, însă, să implementeze măsuri pentru a reduce consumul de energie. Astfel, instalațiile de iluminat au fost modernizate prin înlocuirea surselor de iluminat cu surse LED, iluminatul exterior a fost diminuat cu 50%, iluminatul festiv al fațadei a fost redus la o perioadă de două ore, zona dinspre Parcul Izvor, beneficiind de iluminat economic pe bază de led. De asemenea, se are în vedere implementarea unui sistem cu aport de inteligență artificială pentru monitorizare și control prin care să reducă la jumătate consumul de energie, în toate zonele administrate și o centrală de cogenerare de înaltă eficiență şi alte resurse regenerabile: sisteme fotovoltaice, pompe de căldură etc, potrivit Antena 3.
Adina Silav