Cofondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a anunțat, luni, printr-o postare pe reţeaua sa de socializare online, un proiect ambiţios de răspândire a Internetului în zone mai puţin accesibile, cu ajutorul unui satelit care ar urma să fie lansat anul viitor.
„Sunt entuziasmat să anunţ primul nostru proiect pentru livrarea Internetului din spaţiu. Ca parte a eforturilor noastre de a conecta lumea, prin Internet.org, intrăm în parteneriat cu Eutelsat (n.r. unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii de satelit din lume) pentru a lansa un satelit în orbită care va uni milioane de oameni”, a anunţat Mark Zuckerberg.
„În ultimii ani, Facebook a explorat modalităţi de utilizare a aeronavelor şi sateliţilor pentru a oferi comunităţilor acces la Internet din cer. Pentru a conecta oameni care trăiesc în regiuni îndepărtate, infrastructura tradiţională de conectivitate este, adesea, ineficientă, astfel că trebuie să inventăm tehnologii noi”, a mai spus cofondatorul Facebook.
Una dintre aceste modalităţi presupune lansarea unui satelit în spaţiu, care se află în construcţie şi care ar urma să fie gata anul viitor.
Ca parte a colaborării noastre cu Eutelsat, un nou satelit denumit AMOS-6 va oferi acoperire online către zone vaste din Africa Subsahariană. Satelitul este în construcţie acum şi va fi lansat în 2016 într-o orbită geostaţionară, care va acoperi zone întinse din Vestul, Estul şi Sudul Africii. Vom colabora cu parteneri locali din aceste regiuni, pentru a ajuta comunităţile să înceapă accesarea serviciilor de Internet oferite prin satelit. Aceasta este doar una dintre inovaţiile la care lucrăm pentru a ne atinge scopul cu Internet.org. Conectivitatea schimbă vieţile şi comunităţile. Vom continua să lucrăm pentru a uni întreaga lume, chiar dacă acest lucru presupune să mergem dincolo de planeta noastră.
Mark Zuckerberg
cofondator Facebook
Anunţul vine la aproximativ o săptămână după ce Mark Zuckerberg şi Bill Gates au declarat, la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite (ONU), că îşi vor uni eforturile pentru ca toţi oamenii din lume să aibă acces la internet până în 2020.