6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 23:14
No menu items!

EY: Zona Euro se aşteaptă la o creştere economică de 1,1% în 2014

spot_img

Prognozele economice sunt moderat-optimiste, în contextul șomajului și al riscurilor externe

zona euro1

După doi ani de scădere a PIB-ului, Zona Euro se aşteaptă la o creştere de 1,1% în 2014, urmată de o accelerare de până la 1,5% în 2015 şi de un ritm uşor mai rapid în perioada 2016 – 2018, conform companiei de consultanță EY.

Principalele motoare ale creșterii sunt vor fi intensificarea exporturilor şi revenirea graduală a cererii interne, însă ameninţarea deflaţiei va persista, se arată în ediţia de vară a prognozei EY Eurozone Forecast (EEF). Inflaţia în Zona Euro a scăzut la 0,5% în mai 2014.

Scenariul redresării economice continuă să varieze în rândul economiilor din Zona Euro. Cele mai slabe performanțe se așteaptă de la Cipru, Finlanda, Olanda sau Franța, iar o creștere accelerată a PIB-ului se așteaptă de la Spania şi Portugalia.

”Germania funcţionează în prezent aproape la capacitate maximă. Prin contrast, PIB-ul Italiei şi al Spaniei este, în continuare, cu 6% sub potenţial iar nivelul de producţie al Greciei pare să fie chiar mai scăzut”

EY

În 2013, volumul exporturilor din Zona Euro a crescut cu doar 1,4%, înregistrând cea mai mică valoare de la declanşarea crizei financiare. În pofida aprecierii monedei Euro, EEF estimează o accelerare a creşterii exporturilor de 3,5% în acest an şi de 3,8% în 2015, pe măsură ce continuă să crească cererea globală.

În privința consumului, raportul constată o reducere a prudenței, în pofida condițiilor de creditare stricte. Cea mai gravă problemă rămâne șomajul de aproximativ 12%, care limitează și ratele de creștere salarială.

La capitolul riscuri, pe primul loc este situația din Ucraina, care ar putea provoca scumpirea energiei și întreruperi în fluxurile de aprovizionare.

Zona Euro este cea mai mare importantă destinație pentru economia României, primele trei piețe fiind Germania, Italia și Franța.

 V.B.