Criza economică a determinat un număr mai mare ca niciodată de state să se bazeze pe taxele indirecte ca metodă sustenabilă de a-şi reechilibra bugetele şi de a stimula creşterea, potrivit celui mai recent raport al societății de consultanță Ernst&Young (E&Y).
Raportul identifică o creştere accentuată a taxelor indirecte, ceea ce pune şi mai multă presiune asupra administraţiilor fiscale pentru a impune măsurile de conformitate.
“Numărul impresionant de taxe indirecte şi variatele schimbări ale acestora din ultimii ani – împreună cu provocarea implementării lor în sistemele de contabilitate şi raportare – poate fi copleşitor pentru companii”, spune Philip Robinson, Global Indirect Tax Leader în cadrul Ernst & Young.
Riscul este ca neconformarea la sistemele de taxe să submineze oportunitățile companiilor pe noile piețe.
La nivel global, tot mai multe state se bazează pe taxele indirecte pentru a-şi finanţa bugetele. Pe fondul crizei economice continue, taxele pe bunuri şi servicii au crescut semnificativ în ultimii ani, se arată în studiu.
În Europa s-a înregistrat o creştere semnificativă de TVA, rata medie a acesteia crescând de la 19,5%, la 21%. Japonia s-a înscris de curând pe aceeaşi linie crescând TVA-ul de la 5%, la 8%, acesta urmând să ajungă la 10% în 2015.
România a mărit TVA-ul în 2010 de la 19% la 24%, simultan cu reducerea veniturilor în sectorul de stat.
De asemenea, taxele vamale continuă să rămână o sursă importantă de venituri pentru majoritatea statelor. Dezvoltarea continuă a comerţului global şi eforturile depuse de organizaţii precum Organizaţia Mondială a Comerţului au condus, însă, la o reducere constantă a taxelor vamale.
Această tendinţă va continua la nivel global, pe măsură ce ţările intră într-o reţea tot mai extinsă de acorduri comerciale diversificate. O serie de noi acorduri de liber schimb se aşteaptă să intre în vigoare în 2013, menite să reducă şi mai mult valoarea taxelor vamale impuse în comerţul global.
Vlad Bârleanu
foto: guardian.co.uk