3.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 16:14
No menu items!

EY: România pierde un loc în clasamentul atractivităţii pentru proiecte de energie regenerabilă

spot_img

Primele locuri sunt ocupate de China, SUA și Germania

eoliana energie

România a coborât un loc în clasamentul trimestrial al atractivităţii investiţiilor în proiecte de energie regenerabilă – Renewable energy country attractiveness index (RECAI), ajungând pe poziţia 32, de pe locul 31 în ediţia anterioară, pe fondul impactului generat de reducerea sprijinului financiar pentru producători, potrivit firmei de consultanță EY.

În primele două ediţii ale clasamentului din acest an, România a urcat câte un loc. Raportul RECAI realizează un clasament al primelor 40 de pieţe din punct de vedere al atractivităţii şi oportunităţilor de investiţii în proiecte de energie verde.

“Această scădere survine ca urmare a unui efort al autorităților române de a reconcilia pozițiile consumatorilor de energie afectați de costurile induse de schema de sprijin, ale investitorilor care au pus în funcțiune active de peste 6 miliarde Euro în domeniu şi ale operatorilor de rețele electrice care trebuie să facă faţă penetrării de capacitate de producție necontrolabilă care a schimbat centrul de greutate al producției în ţară şi a crescut pierderile în rețele”

Valeriu Binig, Partener EY România

Piaţa energiei regenerabile din China reprezintă cea mai atrăgătoare destinaţie pentru investitorii care caută să investească în acest sector. China a revenit pe primul loc, pentru prima dată din mai 2013, în timp ce Europa şi SUA continuă să piardă teren în faţa pieţelor emergente.

”Recentul raport evidenţiază faptul că Europa se află în prezent într-un punct de cotitură, țintind să devină un lider global în acest sector, confruntându-se, în același timp, cu limitări importante legate de finanţare, infrastructură şi lanțuri de aprovizionare”, se arată în comunicatul EY.

Raportul subliniază faptul că schemele de microfinanțare devin tot mai importante atât pentru ţările dezvoltate cât şi pentru cele în curs de dezvoltare, fapt care duce la extinderea modelelor de finanţare localizată, cum ar fi modelul de crowdfunding.

tabel energie1 tabel energie2

  V.B.