-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:08
No menu items!

EY: PIB-ul României poate crește în medie cu 3,4% în următorii 5 ani, pe fondul revenirii Zonei Euro

spot_img

Aproape trei sferturi din exporturile României se duc spre statele din spațiul monetar unic

grafic-bani

Creşterea PIB-ului României este aşteptată să înregistreze o medie anuală de 3,4% în perioada 2015-2020, în condițiile în care Zona Euro îşi va continua revenirea, potrivit unei analize macroeconomice publicate de compania de consultanță EY.

Perspectivele economice ale României rămân dependente în mare măsură de Uniunea Europeană, care absoarbe 70% din exporturi. Cota exporturilor româneşti către piața mondială e de aşteptat să crească cu 4,1% în 2014 şi cu 4,6% în 2015, comparativ cu avansul de 2,5% înregistrat anul trecut.

Prognoza pentru 2014 este o creștere a PIB de 2%, iar pentru 2015, de 2,5%, în condiţiile în care revenirea economică din Zona Euro nu va înregistra un impas per ansamblul regiunii.

Pentru Zona Euro, prognoza este de +0,8% în 2014 și de +1,2 în 2015, pe fondul unei creșteri a exporturilor și a investițiilor.

Raportul EY Eurozone Forecast anticipează o creștere medie de 1,6% între 2016 şi 2018. ”Impactul generat de efectele combinate ale slăbirii monedei Euro, relaxării fiscale, scăderii preţurilor petrolului şi creşterii încrederii din sectorul bancar va conduce la redresarea treptată a Zonei Euro”, se arată într-un comunicat al companiei.

România a depăşit aşteptările în trimestrul trei, cu o creștere estimată a PIB-ului de peste 2% de la an la an, marcând una din cele mai rapide creșteri din Uniunea Europeană. Creşterea surprinzător de mare din T3, de 1,9%, a urmat estimărilor revizuite în scădere de 0,3% în T2 şi unei creşteri de 0,5% în T1, în contextul în care datele anterioare indicaseră două scăderi consecutive şi, prin urmare, intrarea în recesiune tehnică în prima jumătate a anului 2014. Revizuirile au fost influenţate de modificările generate în conturile națiunilor de alinierea la noua metodologie a Sistemului European de conturi.

Deşi profilul trimestrial al României din acest an a fost caracterizat de volatilitate, perspectivele rămân încă destul de optimiste. Sentimentul legat de economie în România este în prezent peste media înregistrată până acum, producţia industrială şi vânzările cu amănuntul au crescut amândouă cu 5-6% pe an în T3, mai lent decât tendinţele anterioare recente, dar încă destul de puternic, iar importurile au atins un nou vârf în T3, în linie cu cererea internă în creştere.

EY România

Perspectiva de creștere a PIB se bazează pe încrederea mai mare a consumatorilor şi creşterea nivelului veniturilor reale ale populaţiei, în contextul inflației scăzute și a relaxării politicii monetare de către BNR. Intensificarea cererii externe ar trebui să continue să stimuleze activitatea industrială şi exporturile în 2014 și în anii următori. De asemenea, este de aşteptat o creștere a investițiilor, pe fondul unui nivel de încredere mai ridicat al mediului de afaceri în economie. Această încredere va fi influențată însă, de modul în care revenirea economică a Zonei Euro își va redobândi avântul, mai precizează EY România.