1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 10:51
No menu items!

EY: Piaţa regională de fuziuni şi achiziţii este în revenire. Ce se va întâmpla în România

spot_img

ey

Restabilirea încrederii în economiile locale, disponibilitatea numerarului şi a creditelor vor genera o revenire a activităţii de fuziuni şi achiziţii (M&A) în Europa Centrală şi de Sud-Est, după o perioadă de scădere a tranzacţiilor, se arată în studiul ”Central and South East Europe Capital Confidence Barometer”, dat publicității de compania de consultanță EY România.

Florin Vasilică, lider al departamentului de Asistenţă în Tranzacţii al EY România, a afirmat că se așteaptă ca România să devină o piaţă de interes pentru investiţiile regionale. ”România reapare ca o ţintă importantă pentru investiţiile regionale, într-o perioadă în care investiţiile în economiile emergente iau în considerare un volum important de investiţii în economiile non-BRIC”, a afirmat Vasilică, potrivit unui comunicat de presă. Grupul „BRIC” cuprinde marile economii emergente – Brazilia, Rusia, India și China.

La nivel regional, încrederea în finalizarea tranzacţiilor a crescut în mod semnificativ, la fel şi numărul şi calitatea oportunităţilor de M&A comparativ cu anul trecut, fapt care a consolidat intenţiile de cumpărare.

”Acest lucru nu înseamnă că vom reveni la ritmul din perioada de boom economic. Creşterea de atunci nu a fost una sustenabilă, însă nici lipsa tranzacţiilor pe care am experimentat-o începând cu 2009 nu este sustenabilă”, a declarat Vladislav Severa, șef al diviziei regionale de Tranzacții.

Prudenţa care domină încă activitatea de fuziuni şi achiziţii este de înţeles, având în vedere traversarea unei crize economice fără precedent. În acest context, piaţa rămâne încă foarte sensibilă la problemele geopolitice – eventualele şocuri ar putea prelungi întreruperile pe termen scurt ale fluxului de tranzacţii. În condiţiile în care măsurile de creştere organică asigură doar randamente în scădere, activitatea de M&A va fi singura cale de creştere concretă.

Majoritatea executivilor (76%) din ţările Europei Centrale şi de Sud-Est consideră continuarea crizei din Zona Euro ca fiind cel mai mare risc economic şi o barieră pentru creşterea business-ului lor.

Percepţia de îmbunătăţire a creditării s-a îmbunătățit (80%), la fel ca și viziunea pozitivă asupra economiei globale (59%), iar aceste elemente vor accelera tranzacţiile.

În zona Europei Centrale şi de Sud-Est, 51% dintre executivi se aşteaptă ca volumul de noi tranzacţii să rămână stabil în următoarele 12 luni şi aproximativ 36% dintre respondenţi se aşteaptă ca volumul să crească. Volumul de tranzacţii noi este determinat de o aliniere a factorilor fundamentali: aşteptări pozitive în privinţa economiei, o disponibilitate crescută a creditării, imperativul pentru creştere şi aşteptările de a crea locuri de muncă.

Prin aşezarea factorilor fundamentali pentru a susţine fuziunile şi achiziţiile, 25% dintre companii vor ţinti achiziţii în următoarele 12 luni.

Numărul de executivi care şi-au exprimat intenţia de a se angaja în tranzacţii de dimensiuni mai mici (sub 50 de milioane $) a crescut de la 36% anul trecut, la 63%. Aceste tranzacţii de mai mici dimensiuni reprezintă majoritatea tranzacţiilor estimate să se încheie. Cei care se concentrează pe tranzacţii cu impact major în piaţă (de la 501 mil. $ la 1 miliard $) au scăzut cu 10 puncte procentuale, la 4%. Acestea sunt schimbările care indică un mediul de afaceri mai nişat în viitor, se mai arată în comunicatul citat.

Vlad Bârleanu