0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 5:12
No menu items!

EY: 42,8 mld. $, investiți în oferte publice inițiale în T1, la nivel mondial. Unde s-au dus cei mai mulți bani

spot_img

În ciuda incertitudinilor geopolitice şi a volatilităţii pieţei, activitatea de listări publice iniţiale de la nivel global (IPO) a înregistrat o creștere puternică în primele trei luni ale anului 2018 – 42,8 miliarde USD, în creștere cu 28% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui studiu publicat de compania de consultanță EY.

Numărul de oferte publice a scăzut însă la 287, 27% față de primul trimestru din 2017, când s-a înregistrat cel mai mare număr de listări publice pentru un prim trimestru din 2007 încoace.

Florin Vasilică, Lider Asistenţă în tranzacţii EY România, spune că activitatea IPO la nivel global a fost susținută de tranzacţiile mai mari, în contextul în care T1 este, tradiţional, cel mai slab al anului.

”Cu toate acestea, volatilitatea pieţei din luna februarie a mai temperat puţin încrederea investitorilor, încetinind avântul luat în anul calendaristic 2017, care a consemnat o perioadă de 12 luni cu cele mai mari performanţe din 2007 încoace. Privind înainte, perspectiva rămâne pozitivă pe multe pieţe şi ne aşteptăm să continuăm să vedem noi oferte din partea unei game largi de emitenţi, incluzând aici companii mari de tehnologie, cu creştere rapidă, listări transfrontaliere, firme desprinse din altele mai mari şi întreprinderi cu capital de stat”, a spus Vasilică.

Pieţele din regiunea EMEIA au atras 16 miliarde USD în primul trimestru 2018, într-un număr de 86 de tranzacţii, situându-se pe locul al doilea, după Asia-Pacific, în funcție de numărul de tranzacţii. Valoarea atrasă a crescut cu 191% ca urmare a mega-tranzacţiilor. Regiunea a înregistrat două din top trei IPO-uri și cinci dintre cele mai importante douăzeci de tranzacţii de la nivel global din T1 2018.

În activitatea din regiune, Europa a cumulat 39 de oferte și 14,7 miliarde USD, din care șase oferte au atras 9,8 miliarde USD.

Pieţele emergente au contribuit puternic la performanţa IPO globală, bursele Bombay şi National din India au înregistrat o creştere de 14% a câștigurilor atrase faţă de T1 2017 şi o uşoară creştere (5%) a numărului de tranzacţii (39 de IPO-uri). Orientul Mijlociu a marcat o creştere de 17% a capitalului atras, fostele întreprinderi de stat, firmele de familie şi cele susţinute de fondurile de investiţii cu capital privat fiind aşteptate să stimuleze activitatea IPO în lunile care vin.

”Activitatea IPO din 2018 pare promiţătoare, alimentată de pieţe de capital puternice şi de câştiguri solide ale companiilor. În ciuda creşterii aşteptate a ratei dobânzilor din cursul acestui an şi a incertitudinii legate de politicile comerciale potenţiale, încrederea constantă a investitorilor încurajează un flux sănătos de activitate în toate sectoarele şi pe toate pieţele în acest an”, potrivit unui comunicat al EY.

Situația din România

În România continuă un trend în care companiile private găsesc listarea la bursa drept o alternativă bună de finanțare sau de exit al investitorilor financiari. În februarie 2018, a avut loc listarea Purcari (49% pentru 186 milioane RON) prin care Horizon Capital a făcut un exit parțial, anunțând astfel startul unor mișcări de creștere și consolidare în segmentul de vin. Cea mai mare listare din 2017 a fost a  DIGI Communications, care a vândut o participație de 25,6% în valoare de 944 milioane RON. Totodată, s-au listat AAGES (15% pentru 5,5 milioane RON), Transilvania Broker de Asigurare (25% pentru 9 milioane RON) și Sphera Franchise Group (25% pentru 285 milioane RON). Alături de listarea celor patru companii private, piața românească de capital s-a remarcat și prin nivelul redus de taxare al dividendelor, un factor care va continua să atragă investitori.

V.B.