7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:51
No menu items!

ExxonMobil și OMV Petrom au finalizat harta 3D pe gazul din Marea Neagră. Forajul, reluat în 2014

spot_img

ExxonMobil și OMV Petrom au finalizat harta 3D pe gazul din Marea Neagră. Forajul, reluat în 2014

ExxonMobil România și OMV Petrom au finalizat campania de achiziție seismică 3D pe blocul Neptun Deep, cea mai mare campanie de seismică 3D înregistrată în Marea Neagră, acoperind o suprafață de peste 6.000 de kilometri pătrați. Operatorul campaniei a fost OMV Petrom, se arată într-un comunicat al companiei.

În plus, cele două companii au procurat platforma de foraj Ocean Endeavor pentru a relua forajul de explorare pe blocul offshore Neptun Deep din România la finalul lui 2013 sau începutul lui 2014.

Platforma de foraj Ocean Endeavor, deținută de compania Diamond Offshore Drilling Inc., este o platformă semi-submersibilă, proiectată să foreze în ape cu adâncimi de până la 2.400 de metri și o adâncime totală de foraj de până la 10.600 de metri. ExxonMobil România este operatorulprogramului de foraj pentru zona de mare adâncime a blocului Neptun.

Datele colectate în timpul campaniei seismice și al programului de foraj de explorare vor fi folosite pentru a evalua dimensiunea și fezabilitatea comercială a descoperirii Domino, anunțată în 2012, dar și potențialul altor prospecte în blocul Neptun Deep.

ExxonMobil și OMV Petrom se așteaptă să investească până la 1 miliard de dolari în programul de explorare, care cuprinde campania de achiziție seismică 3D, în prezent finalizată, și forajul suplimentar de explorare și evaluare.

„Noi rămânem foarte încurajați de descoperirea Domino și continuăm să colectăm date suplimentare necesare pentru a confirma dimensiunea resurselor și potențiala fezabilitate comercială a acestora,” a spus John Knapp, Director general ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL).

Potrivit reprezentantului ExxonMobil România, operațiunile din Blocul Neptun sunt o premieră și prezintă o serie de provocări din punct de vedere tehnic, iar dezvoltarea viitoare va necesita investiții substanțiale pentru o perioadă lungă de timp.

”Pe lângă succesul programului de explorare, stabilitatea fiscală, politicile de reglementare pe termen lung în domeniul energiei și accesul la o piață liberă și transparentă joacă un rol determinant. Suntem hotărâți să continuăm evaluările tehnice și de explorare pe blocul Neptun Deep și apreciem în mod deosebit sprijinul Guvernului României pentru acest proiect. Suntem mândri să asistăm România în efortul său de explorare și dezvoltare de potențiale noi resurse offshore spre beneficiul tut uror părților implicate”, a adăugat Knapp.

În același timp, Johann Pleininger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitățile de  explorare şi producție crede că succesul acestui proiect este de mare importanță pentru Petrom și România, atât din punct de vedere al creșterii securității energetice, cât și din perspectiva dezvoltării economice.

”Investițiile ulterioare aferente fazelor de evaluare și dezvoltare ar putea ajunge la câteva miliarde de dolari, iar asemenea investiții ar avea un impact major în economia românească”, a precizat Pleininger.

Cosmina Croitoru