-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:28
No menu items!

Extrădarea lui Omar Hayssam permite rejudecarea sa. Dosarul „Armamentul” poate fi redeschis

spot_img

Omar Hayssam arestatCodul de procedură penală îi permite lui Omar Hayssam că ceară rejudecarea proceselor în care a fost condamnat, dacă motivează că nu i-a fost respectat dreptul la apărare. O astfel de solicitare poate fi justificată în contextul în care Omar Hayssam a schimbat în mai multe rânduri garnitura de avocaţi care i-a asigurat apărarea în cele patru dosare care s-au aflat din 2005 pe rolul mai multor instanţe.

Judecătoarea Sofica Dumitraşcu nu a apucat să-l audieze pe Omar Hayssam înainte să-l elibereze în 2006, pentru a se trata de cancer.
Dosarul „Armamentul”, închis în 2011 de DIICOT, ar putea fi redeschis şi el pe baza unor noi informaţii.
Articolul 522 din Codul de Procedură Penală nu impune însă instanţelor de judecată să rejudece toate situaţiile în care inculpatul a lipsit de la toate temenele de judecată şi de la pronunţare. Procedura este următoarea: inculpatul face cerere de rejudecare, iar instanţa competentă admite sau respinge cererea de rejudecare. În decizia lor, magistraţii ţin cont nu doar de faptul că inculpatul a participat fie şi la un singur termen de judecată, ci şi dacă a dat sau nu declaraţii în faţa judecătorului sau dacă a avut sau nu conoştinţă despre desfăşurarea judecăţii. Scopul este asigurarea dreptului persoanei extrădate la un proces echitabil, în principal la apărare.
Omar Hayssam a fost adus în România vineri dimineaţă la ora 6.20, cu un avion militar, pe Aeroportul Henri Coandă – Otopeni. 20 de minute mai târziu, fugarul condamnat pentru terorism şi infracţiuni financiare a fost predat Poliţiei Române care l-a depus într-un centru de reținere și arest preventiv al Poliției Române. Omar Hayssam poate rămâne în arestul poliţiei, până să fie dat în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pentru executarea a trei sentinţe de condamnare definitivă la 20, 16 şi 3 ani pentru o paletă largă de infracţiuni de la terorism, înşelăciune, evaziune, spălare de bani la trecere frauduloasă a frontierei.

Procedural, Omar Hayssm poate rămâne până la 30 de zile în centrul de reţinere şi detenţie al Poliţiei Române, competenţa Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor intervenind abia după ce condamnatul îi este lăsat în custodie, de către poliţie, cu toate documente de indentificare necesare.

Pe numele lui Omar Hayssam au fost pronunţate până acum trei hotărâri definitive de condamnare, un al patrulea proces este în curs la Tribunalul Bucureşti.

DOSARELE ŞI CONDAMNĂRILE LUI OMAR HAYSSAM

  • Dosarul „Armamentul”

Închis în 2011 din lipsă de probe, dosarul aflat încă la DIICOT ar putea fi redeschis prin infirmarea soluţiei de neîncepere a urmăririi penale (NUP) de către noul şef al acestei structuri numai în situaţia în care în anchetă apar informaţii noi. Dosarul a fost deschis de Ciprian Nastasiu pe baza informaţiilor furnizate de Omar Hayssam în timpul anchetei privind răpirea celor trei jurnalişti români în Irak. Nastasiu a declarat la CSM, în timpul audierilor privind eliberarea lui Omar Hayssam, că sirianul i-a promis la schimb detalii privind traficul internaţional de armament în care sunt implicate mai multe personalităţi politice şi financiare din România şi din străinătate. Conform procurorului Ciprian Nastasiu, informaţiile din dosarul 628/D/P/2005 au fost folosite de autorităţile americare la capturarea celebrului traficant internaţional de armament Viktor Bout.

  • Dosarul „Răpirea jurnaliştilor”

Omar Hayssam a fost trimis în judecată în 14 octombrie 2005 şi condamnat definitiv, în lipsă, în 20 februarie 2008, la 20 de ani de închisoare de instanţa supremă pentru implicarea în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, în martie 2005, la Bagdad.

  • Dosarul „Volvo”

În noiembrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat definitiv la 16 ani de închisoare pentru înşelăciune în dosarul Volvo Trucks. Utilaje şi maşini în leasing au fost exportate către alte firme din Siria şi Irak controlate tot de Omar Hayssam. Dosarul privind un prejudiciu de 1,6 milioane de euro a fost trimis în instanţă în 2005.

  • Dosarul „Foresta”

În iunie 2010, Omar Hayssam a fost condamnat la 3 ani de închisoare în dosarul „Foresta Nehoiu”, după ce anterior fusese achitat de Curtea de Apel Bucureşti.

  • Mandate de arestare în dosarul „Bucovina”

Din 2010, Omar Hayssam este judecat de Tribunalul Bucureşti pentru delapidare, evaziune şi spălare de bani în dosarul Rio Bucovina. Odată cu trimiterea în judecată, procurorii DIICOT au cerut şi arestarea preventivă a sirianului. După numeroase amânânări determinate de lipsa de apărare a unor inculpaţi şi de problemele de sănătate ale unui avocat, procesul se reia pe 23 iulie 2013. Poliţia Română va trebui să comunice instanţei locul de detenţie al lui Omar Hayssam pentru ca judecătorul să-l poată cita procedural.

Mihaela Chiper